Palačinky nebo lívance jsou univerzální jídlo, kterým potěšíte úplně každého a hlavně děti, i ty nejvybíravější. Můžete je servírovat k snídani, obědu nebo i večeři. Podávat nasladko nebo naslano. Vyzkoušejte nové varianty a potěšte své chuťové buňky.
Hrníčkový recept na palačinky
Začneme klasikou, obyčejnými palačinkami. Pokud ale nesnášíte vážení a odměřování ingrediencí a od oka to trefit neumíte, budete nadšeni hrníčkovým receptem.
- 2 hrnky hladké mouky
- 2 hrnky mléka
- 3 vejce
- lžička skořice
- špetka soli
V misce rozmícháme hladkou mouku s mlékem, to přiléváme postupně. Přidáme vejce, sůl a skořici, opět prošleháme. Osmažíme na troše oleje a mažeme marmeládou, nutellou, tvarohem nebo plníme slanou náplní – šunka, kečup, sýr nebo třeba špenát s kuřecím masem.
Citronové palačinky
- 150 g hladké mouky
- vanilkový cukr
- 150 ml mléka
- 2 lžíce rumu
- 2 vejce
- kůra z 1 citronu
- špetka soli
V misce prošleháme dohladka všechny ingredience. Tekuté suroviny přiléváme postupně, aby se netvořily hrudky. Těsto smažíme na středním plameni. Palačinky podáváme se zakysanou smetanou a karamelovou polevou.
Pokud nechcete mít citronovou šťávu v těstě, můžete vyzkoušet palačinky na irský způsob. Připravte je klasicky, ale místo marmelády je posypte cukrem a pokapejte citronem.
Legendární lívance ze 2 ingrediencí
- 2 banány
- 2 vejce
Zdravé lívance, které máme hotové hned. Rozmačkáme zralé banány a přidáme k nim vejce. Promícháme a těsto po lžicích lijeme na rozehřátou pánev s trochou oleje. Dozlatova osmažené lívance podáváme se zakysanou smetanou a borůvkami nebo džemem.
Jogurtové lívance s mrkví
- 2 banány
- 2 vejce
- 1 mrkev
- 4 lžíce jogurtu
- 1 lžíce medu
- 1 lžička skořice
Rozmačkáme banány, přidáme k nim vejce, jogurt, med, skořici a nastrouhanou mrkev. Těsto promícháme a lívanečky smažíme na kokosovém oleji. Podáváme přelité javorovým sirupem.
Foto: Shutterstock, zdroj: Nickiieats