Obávaná dovolená se blíží. Jak zvládnout all inclusive a nenabrat 5 kilo navíc

Na all inclusive se nejprve všichni hrozně těšíme a po příjezdu z dovolené při pohledu na váhu a do zrcadla brečíme a tiše (někdy i nahlas) trpíme. Jak to zařídit, abychom si byli schopni dovolenou užít a po návratu nepropadnout depresi z nabraných kil? Poradí nám výživová poradkyně, trenérka fitness, máma čtyř dětí (holčičky a trojčecích kluků!), Lucie Pažinová.

Jez do polosyta, pij do polopita

Na all inclusive je zrádné, že máme tendenci ochutnat vše, hlavně si nenechat nic ujít. Nedá se nic dělat, ale je třeba zapnout vůli a najet do režimu střídmosti. To neznamená, že musíme sedět o chlebu a vodě, ale vybírat si menší, výživově hodnotné porce. Pokud nás honí mlsná, zkusme místo zákusků sáhnout po exotickém ovoci.

Nezapomínejme se hýbat

Dovolené u moře nás často svádějí k celodennímu polehávání na pláži. Proč ne, přijeli jsme si přece odpočinout, ale našemu tělu i naší duši prospěje, když se trochu rozhýbeme. Chce to zařadit procházky, delší plavání nebo třeba nějakou skupinovou lekci zumby, jógy nebo vodního aerobiku.

Foto: Shutterstock

Bacha na pití

Jídlo není paradoxně ten největší problém. Často tomu u all inclusive dovolených bývá pití. Jak alko, tak nealko. Když to máme zadarmo, ztrácíme zábrany a pijeme od rána do večera. A kdo by pil vodu, když může usrkávat limonády, zelené čaje nebo dokonce i vínko, pivečko nebo něco ještě ostřejšího. Jenže alkohol v sobě obsahuje spoustu cukru, a právě on je často tím důvodem, proč se vracíme o poznání kulatější.

A co po návratu domů?

Hlavně žádné hroucení se a výčitky. No tak jste si vyrazili z kopýtka, nevadí. Po příjezdu prostě naskočíte do režimu umírněného stravování, pravidelného pohybu a kila shodíte. Jeden obžerský týden v roce se dá zvládnout. Jen je třeba se pak uklidnit a začít žít zase zdravě.

Foto: Shutterstock, zdroj: Forbes, Mynetdiary