Ulevte si při pálení žáhy. Skvěle funguje šťáva z citronu nebo jablečný ocet

Pálení žáhy občas potrápí každého z nás. Častou příčinou tohoto nepříjemného pocitu může být špatné stravování nebo nadmíra stresu. Ať už za pálením žáhy stojí cokoliv, existuje na to lék. Do lékárny ale pro něj mnohdy vůbec nemusíte.

Vynechejte těžká jídla a zmírněte stres

Nejjednodušší věcí, kterou můžete hned na začátku udělat, je zjistit, odkud problém přichází. Pálení žáhy často způsobuje konzumace tučného a kořeněného jídla nebo nadměrné pití alkoholu. Také jídlo v pozdních hodinách nebo časté pití kávy může vyvolat pálení žáhy. Pokud máte pocit, že v tom je zakopaný pes, nekonzumujte tyto potraviny. Vyhněte se těžkým jídlům, která zpomalují trávení a zvyšují produkci žaludečních šťáv. Zkuste také po jídle držet alespoň dvě hodiny tělo ve vzpřímené poloze místo sezení nebo ležení. Věnujte se i aktivitám, které snižují míru stresu, jako je třeba meditace, hluboké dýchání nebo jóga. 

Foto: Shutterstock

Jak si od pálení žáhy ulevit dlouhodobě

Když se zaměříte na potraviny, které jíte a zařadíte do svého každodenního života relaxační techniky, můžete si od pálení žáhy pomoci dlouhodobě. Pokud vás však tato nepříjemnost postihla a potřebujete si ulevit okamžitě, nahlédněte nejdříve do své kuchyně. Určitě v ní najdete jedlou sodu, jablečný ocet nebo citron. 

3 pomocníci z domácí lékárny

Jablečný ocet neutralizuje žaludeční kyseliny a snižuje pocit pálení. Lžičku jablečného octa rozmíchejte ve sklenici s vodou a pomalu upíjejte. Tento “přírodní lék” můžete užívat i dlouhodobě jako prevenci. Podobně vám pomůže také citron s vodou nebo jedlá soda. Ta má sice okamžité účinky, ale neměla by se užívat dlouhodobě, neboť obsahuje vysoké množství sodíku. Jeho nadužívání může vést k problémům s vysokým krevním tlakem a zadržováním vody v těle. Pokud si však výjimečně jedlou sodou při pálení žáhy pomůžete, rozhodně vám to neublíží.

Foto: Shutterstock, zdroj: WebMD, health, BBC