Jak správně skladovat vejce v létě, aby se vám nezkazila

Léto je vzrušující období plné aktivit a dobrodružství, ale trvanlivosti potravin příliš nesvědčí. Ovoce, zelenina, maso i mléčné produkty se kazí podstatně rychleji, než bychom si přáli. Jak jsou na tom vejce?

Musíte uchovávat vejce v lednici?

Možná budete překvapeni, ale ne. Není nutné skladovat vejce v lednici. V některých státech Afriky nebo Středomoří vejce nedávají do lednice nikdy. Pokud je spotřebujete do týdne, klidně je přechovávejte při pokojové teplotě. Nejlépe v kartonovém platu a vejce natočte špičkami směrem dolů. Proč zrovna v originálním platu? Určitě můžete použít i designové keramické nádoby nebo košíky, ale v platu se vejce vzájemně neoťukávají, navíc jde o materiál dostatečně měkký a suchý. Značka ideál.

Jak skladovat vejce bez lednice?

Pokud byste potřebovali vejce uchovat čerstvá bez lednice déle než týden, doporučuje si namazat ruce kuchyňským olejem a promnout v nich jedno vejce po druhém a opatrně vrátit do plata. Olej vytvoří další ochrannou vrstvu a vejce vám ještě nějaký ten týden vydrží. Ale co si budem, lednička je jistota.

Vejce neumývat

Co je klíčové, tak vejce neumývat vodou. Tedy pokud nechcete zkrátit jejich trvanlivost. Ano, mohou být trochu špinavá, ale věřte, že to není na škodu. Když je umyjete, narušíte přirozenou ochrannou vrstvu, která prodlužuje trvanlivost vejce. Přijdou-li vám vejce silně znečištěná, otřete je suchým hadříkem.

Foto: Shutterstock

Opatrně na převoz vajec

Vajíčka mohou zažít obrovský teplotní šok, když se dostanou z vychlazeného regálu supermarketu do vašeho rozpáleného auta. Proto pro jejich transport používejte chladicí termo tašku nebo je alespoň dejte do tašky s ostatním mrazeným a chlazeným zbožím.

Jak poznám, že je vejce čerstvé?

Na to existuje spoustu testů. Ten nejjednodušší je opatrně ponořit vejce do sklenice s vodou. Pokud klesne ke dnu a leží horizontálně, je úplně čerstvé. Pokud na dně spíše postává, je trochu starší, ale pořád ještě poživatelné. Pokud se vznáší ve vodě, je poměrně staré a konzumace se nedoporučuje nebo jen na vlastní nebezpečí. Zkrátka buďte obezřetní. Léto je léto.

Zdroj: YouTube

Foto: Shutterstock, zdroj: YouTube, SouthernLiving, Homesteadlady