Nás, české konzervativce, barbarské mrazení všech možných i nemožných potravin ani nenapadne, ale v Americe jsou schopni zmrazit všechno. Třeba i máslo. A světe div se, funguje to. Takže pokud zrovna máte máslo v akci, klidně nakupte do zásoby. Před Vánoci jako když najdete!
Jak máslo zamrazit?
Nejde o žádnou alchymii, prostě celé máslo v původním obalu vložíte do mrazícího sáčku, napíšete na něj datum zamrazení a šoupnete do mrazáku. Nejlépe dál od aromatických potravin, aby nepřejalo pachy.
Pokud máte máslo načaté nebo si ho chcete do mrazáku předkrájet, což je velice praktické, o tom žádná, tak ho nakrájejte, zabalte do folie a opět vložte do mrazicího sáčku. Popište a šup s ním do mrazáku.
A co rozmrazování?
Snadné. Máslo se nejlépe rozmrazí v lednici, jako ostatně všechno. Pokud potřebujete do receptu másla jen trošinku, tak vezměte zmrzlou kostku a nastrouhejte trochu másla na struhadle. Malé kousky změknou jedna dvě. Jestli recept vyžaduje rozpuštěné máslo, můžete oddělit z mrazáku kousek nakrájeného másla a roztopit v mikrovlnné troubě nebo na sporáku.
Změní se chuť nebo struktura másla?
Neměla by. Chuť zůstává stejná a struktura také, možná bude trochu „přešlé mrazem“. Pokud zpozorujete cokoliv podezřelého, tak rozhodně máslo nejezte. Nestojí to za to.
Jak dlouho vydrží máslo v lednici?
Rok. Zmrazené máslo vydrží rok. Samozřejmě, že někdy i déle, ale to už je vaši zodpovědnost. A pokud byste chtěli máslo udržet čerstvé i o něco déle než rok, vsaďte na tzv. ghí neboli přepuštěné máslo. To má trvanlivost, kterou by mu kdekterá potravina mohla závidět.
Foto: Shutterstock, zdroj: Goodhousekeeping, Thespruceeats