Zbavte se roztočů v posteli. Sežerou vám ložní prádlo a vylučují do peřin

Roztoči sice nejdou vidět, takže často o jejich existenci nemáme ani ponětí, ale způsobují zdravotní problémy a negativně ovlivňují kvalitu našeho spánku. Jak se jich zbavit?

Kdo je roztoč?

Mikroskopický živočich, kterému se líbí v matracích, polštářích, peřinách a povlečení. Živí se odumřelou lidskou kůží. Roztoči navíc milují teplo a vlhko, takže vaše postel je pro ně ideálním stanovištěm. Roztoči mohou vyvolávat alergické reakce jako je rýma, kašel nebo ekzém. Dokáží také zhoršit astma.

Mám v posteli roztoče?

Ano, tak to prostě je. Pokud se budíte, kýcháte a kašlete, tak je možné, že na ně máte alergie. Pokud vás projevy alergie netrápí, tím lépe pro vás, nicméně ani tak byste neměli nechat roztočům úplně volné pole působnosti.

Snižujte vlhkost

Roztoči milují vlhkost, takže čím vyšší bude, tím více roztočů se vám bude v peřinách prohánět. Proto postel hned ráno neustýlejte, pot z noci se pak v lůžkovinách drží a roztoči se množí. Raději každé ráno peřiny rozhoďte, pořádně vyvětrejte a pak až ustelte.

Bojujete-li s vysokou vlhkostí obecně, pořiďte si odvlhčovač vzduchu. Ten vám pomůže udržet vlhkost v místnosti pod 50 %, což se roztočům líbit nebude.

Foto: Shutterstock

Vysávejte

Pro alergiky je vůbec nejlepší robotický vysavač, který celý byt přesaje jednou denně. Ale zvládnete to i klasickým. Jen je třeba vysávat alespoň dvakrát týdně. A celkem pravidelně vysávejte také matrace.  

Vyzkoušejte protiroztočové lůžkoviny

Pro lidi s alergiemi byly vyvinuty protiroztočové lůžkoviny. Ty obsahují nanovlákennou membránu, kterou roztoči nedokáží projít. Můžete si pořídit jak povlečení, tak také polštáře nebo přikrývky.

Pokud se ve vašem případě jedná o příliš vysokou investici, vyzkoušejte alespoň povlečení z nanobavlny, což je bavlněný satén s nanotkaninou. Také chrání před roztoči.

Další rady k nezaplacení

Astmatici a alergici si nemohou vynachválit čističku vzduchu. Při převlékání povlečení se totiž víří prach společně s roztoči. Čistička prašnost sníží. Z babských rad zabírá eukalyptový olej, kterým jednak provoňte místnost a také jej naneste na hadřík a potřete jím rošty postele. Povlečení perte na 60 °C a přidávejte k pracímu prášku také ocet nebo citronovou šťávu, ty mají dezinfekční účinky. A matraci čas od času dejte po vysátí na sluníčko. To zabije jak roztoče, tak jejich vajíčka. V mrazu naopak můžete nechat matraci nebo lůžkoviny přemrznout. Mráz roztoče také spolehlivě zabije.

Foto: Shutterstock, zdroj:Ddenikalergika, TheSpruce