Časté odmrazování lednice hodně škodí. Využijte olej a jedlou sodu

Kdo se ne a ne rozloučit se svou starou lednicí a se starým mrazákem, musí povinně čas od času absolvovat jejich odmrazování. Zdánlivě jde o neškodný proces, ale když se to s ním přežene, můžete svému spotřebiči uškodit. Jak se zbavit ledu, a přitom neodmrazovat co tři měsíce?

Proč námraza a led vadí?

Jednak znepříjemňují užívání lednice, špatně se dovírají dvířka, zavírají šuplíky a ustavují potraviny, ale ten závažnější důvod je, že zhoršují chladící a mrazící schopnosti, čímž se zvyšuje energetická náročnost spotřebiče. Prostě málo muziky za hodně peněz.

Jak námraze předejít?

Až budete zase odmrazovat, tak lednici i mrazák umyjte a perfektně vysušte. Pak pomocí hadříku aplikujte v tenké vrstvě po celém vnitřním povrchu mrazáku glycerin. Jakmile bude látka rovnoměrně rozetřená, spotřebič opět zapojte do elektřiny.

Pokud nemáte glycerin (což je více než možné), nevadí. Docela dobře si poradíte i s běžně dostupnými alternativami. Podobných výsledků docílíte také s malým množství rostlinného oleje nebo jedlou sodou rozmíchanou v troše vody. V oleji nebo směsi vody a sody namočte hadřík, vyždímejte a lednici i mrazák vytřete. Zabráníte tak budoucí možné námraze.

Foto: Shutterstock

Pár rad ohledně lednice a mrazáku

  • Lednici není vhodné stavět do blízkosti zdrojů tepla jako je trouba, myčka, mikrovlnka nebo i přímé sluneční světlo.
  • Spotřebič musí být v rovině. Kdyby voda neodtékala správně, bude se hromadit uvnitř lednice.
  • Potraviny do lednice ukládejte v sáčcích nebo krabičkách. Zabráníte tak odpařování.
  • Do lednice nepatří nic horkého. Nechejte jídlo vystydnout na pokojovou teplotu.
  • Udělejte si v ledničce systém. Lednice by neměla být dlouho otevřená, proto ukládejte potraviny na stále stejné místo, ať se nezdržujete bezcílným hledáním.
  • Lednice by neměla být ani přeplněná. Ideální zaplněnost je přibližně 70 %.

Foto: Shutterstock, zdroj: Megafurniture, Learn.compactappliance