Cukeťáček je skvělý a jednoduchý koláč z cukety. Dá se konzumovat i studený

Cuket jsou plné zahrady, supermarkety a lednice. Taky cpete cuketu už do prakticky každého jídla, ale stále jako by jí neubývalo? Nezoufejte a vykouzlete z ní slaný koláč, po kterém se u vás doma jen zapráší. A kdo dá přednost sladkému, může upéct hrnečkovou cuketovou buchtu.

Cuketový quiche alias cukeťáček

  • 3 hrnky nastrouhané cukety
  • 250 g nakrájené pikantní klobásky
  • ½ hrnku nastrouhaného sýra
  • 4 vejce
  • 6-7 stroužků česneku
  • 1 lžička majoránky
  • 1 lžička chilli
  • hrst petrželky
  • sůl a pepř
  • 1 hrnek polohrubé mouky

Cuketu, klobásku, sýr, vejce, česnek, petrželku a koření nasypeme do mísy a promícháme. Nakonec přisypeme ještě hrnek polohrubé mouky a znovu zamícháme. Poté celou směs vylijeme do vymazaného pekáče a dáme péct do trouby předehřáté na 180 °C na 35 minut.

Foto: Shutterstock

Hrnková cuketová buchta

  • 1 hrnek cukru
  • 1 hrnek oleje
  • 3 vejce
  • 3 hrnky polohrubé mouky
  • 2 hrnky cukety
  • 2 lžíce kakaa
  • 1 lžička skořice
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 prášek do pečiva
  • tuk na vymazání a hrubá mouka na vysypání plechu

Cuketu očistíme a nadrobno nastrouháme. Cukr, olej a žloutky společně utřeme, přidáme nastrouhanou cuketu a mouku smíchanou s kakaem, skořicí, vanilkovým cukrem a práškem do pečiva. Vše důkladně promícháme. Těsto vylijeme na vymazaný a vysypaný plech. Ten vložíme do trouby předehřáté na 175–180 °C a pečeme přibližně 40 minut.

Je cuketa zdravá?

Je. Obsahuje vitamíny, minerály, další prospěšné rostlinné sloučeniny a několik antioxidantů. Cuketa je bohatá na vodu a vlákninu. Podporuje trávení, stabilizuje hladinu cukru v krvi, snižuje cholesterol a krevní tlak. Má protirakovinné účinky a pomáhá hubnout. Cuketa dokonce blahodárně působí také na zrak.

Foto: Shutterstock, zdroj: Toprecepty, YouTube, Healthline