Správné využití kokosového oleje. Není vhodný zdaleka na vše

Kokosový olej je čím dál oblíbenější? Proč? Jelikož je minimálně zpracovaný, a navíc velmi zdravý. Inspirujte se, jak kokosový olej zařadit také do své kulinářské praxe.

Co je kokosový olej?

Kokosový olej je při pokojové teplotě pevný a po zahřátí tekutý. Vyrábí se z dužiny kokosových ořechů. Kokosový olej se nerovná kokosovému máslu. Olej se získává z dužiny kokosového ořechu, která se následně vyhodí. Máslo se získává zpracováním celé bílé části kokosu. Kokosové máslo se dá použít jako náhrada másla, kokosový olej na vaření. Má i další využití, ale dnes si řekneme, jak ho správně používat v kuchyni.

Jak s kokosovým olejem (ne)vařit?

Je vhodný k opékání, restování a smažení. Nepřepaluje se a neprská.  Připravíte na něm delikátní palačinky, lívance, ale také vejce a různé druhy zeleniny. Za studena se přidává do salátů, za tepla do kaší.

Lze použít i k pečení, ale přiznejme si to, máslu se nic nevyrovná. Máslo má totiž větší obsah vody než kokosový olej a také jiný bod tání. Klidně ho použijte při pečení cukroví nebo dezertů, ale raději jen u receptů, ve kterých je uveden. Využívá se dokonce také k výrobě zmrzlin a nanuků.

Foto: Shutterstock

Je kokosový olej zdravý?

Přestože má vysoký obsah nasycených tuků, je považován za zdravý, protože nasycený tuk v kokosovém oleji se skládá z mastných kyselin, které zvyšují hladinu dobrého cholesterolu (HDL) a jsou pro tělo snadno zpracovatelné. Pozitivní je, že kokosový oleje se déle tráví, dodává tělu energii postupně. A obsahuje železo, mangan a vitamíny skupiny B. Působí pozitivně na srdce a mozek.

Jak kokosový olej skladovat?

Rozhodně na chladném a tmavém místě. Držte ho dál od sporáku nebo trouby, teplo by mohlo mít za následek jeho roztavení a opětovné ztuhnutí, což vede ke zkrácení doby trvanlivosti. Pokud chcete, můžete kokosový olej uchovávat i v lednici.

Využití kokosového oleje mimo gastronomii

Dá se využít různorodě, hlavně v kosmetice a chemickém průmyslu. Přidává se do šamponů, saponátů, tělových krémů a tekutých mýdel.

Foto: Shutterstock, zdroj: Apetitonline, Bonappetit, Ecco-verde, Realsimple, GoodHouseKeeping, Theneffkitchen