Na lečo se v moderní kuchyni mírně pozapomnělo, proto je nejvyšší čas to napravit. Jednoduché jídlo, které potěší žaludek i chuťové buňky. Lečo se dá připravit na desítky způsobů a pokud nepřidáte klobásku a smažíte na rostlinném tuku, můžete ho s čistým svědomím nabídnout dokonce i vegetariánovi.
Jaké suroviny použít?
Základem jsou vždy 3 suroviny. Rajčata, papriky a cibule. Rajčata volíme co nejzralejší, nebojíme se ani těch přezrálých. Paprika se většinou používá bílá, ale není to pravidlem. Do různých variant můžeme použít také další potraviny – klobásku, vejce, slaninu nebo víno.
Kde se lečo vůbec vzalo?
Z Maďarska. Začalo se vařit kolem 18. století, protože se do Evropy rozšířily plodiny z Ameriky. Pravé maďarské lečo se připravuje z rajčat, paprik, cibule, mleté papriky, klobásky a bylinek. Maďaři podávají lečo s chlebem, bramborem nebo jako přílohu k maso. Oproti české verzi je maďarské lečo pikantnější a hustější.
Tipy, jak připravit lečo co nejlépe
- Zvolíme správný poměr suroviny. Čtyři díly papriky, čtyři díly rajčat, jeden díl cibule.
- Lečo nepodléváme.
- Lečo nezahušťujeme.
Recept na lečo
- Oloupeme cibuli, omyjeme rajčata a papriky. Zeleninu zbavíme semen.
- Cibuli a papriku nakrájíme na plátky, rajčata na čtvrtiny.
- V hlubší pánvi rozpálíme tuk (olej nebo ještě lépe vepřové sádlo).
- Na tuku necháme zesklovatět cibuli. Poté přidáme papriky a podusíme je.
- Dále přidáme rajčata a lečo osolíme a opepříme.
- Lečo dusíme pod pokličkou asi 10 minut. Občas promícháme.
Pokud chceme přidat ještě klobásku nebo vejce, tak vaříme dál.
- Klobásku nakrájíme na kolečka, vhodíme do směsi a necháme prohřát.
- Ztlumíme plamen a do pánve rozklepneme vejce. Dusíme další 3 minuty.
Foto: Shutterstock, zdroj: Apetitonline, Zadnyspeky