Zbavte se vos z bytu a zahrady zcela přírodní metodou

Vosy. Kapitola sama o sobě. Zvláště na konci léta. V posledním týdnu se snad úplně zbláznily a píchaly kolem sebe jako o život. Odnesl to manžel, syn, sestra a švagr. Jak se vos zbavit?

Maketa vosího hnízda

Placebo řešení. Stačí si pořídit maketu vosího hnízda. Vosy maketu vnímají jako nepřátelské vosí hnízdo, od kterého se raději drží dál. Navíc jde o způsob ryze humánní, nikdo vás nemůže nařknout z nelidského hubení vos.

Čerstvě umletá káva

Z alobalu vytvořte misku a do ní nasypte zbytky kávy, klidně použité. Jakmile se začnou slétat vosy, kávu zapalte. Vosám je tento pach bytostně nepříjemný, takže urychleně vyklidí prostor.

Česnekové dřívko

Kousek dřeva potřete utřeným česnekem, klidně přidejte i pepř nebo hřebíček. Takhle voňavé dřevo umístěte v blízkosti sezení na vaší zahradě. Vosy zaznamenají nepříjemné aroma a návštěvu si pořádně rozmyslí.

Foto: Shutterstock

Citronová kůra

Na kritická místa rozmístěte několik misek s čerstvě nastrouhanou citronovou kůrou. Docela dobře poslouží i vonná svíčka s citrusovým aroma.  

Ocet

Ocet nalijte do rozprašovače a nastříkejte rámy oken a zárubně dveří. Nezapomeňte ani na parapety a prahy. Ocet obecně odpuzuje hmyz, vos nevyjímaje. Pokud ale potřebujete přeci jen něco „ostřejšího“, můžete jít i chemičtější cestou.

Postřiky

Zafungují insekticidní postřiky s dlouhodobým účinkem. Aplikujte je na místa, na kterých vosy vídáte nejčastěji. Tento postřik je pro vosy toxický, po kontaktu s ním hynou. Po dešti nebo delším čase je třeba postřik obnovit.

Lapače

Ideální řešení například pro zahrádky restaurací nebo altány, terasy či pergoly rodinných domů. Vosy neobtěžují hosty, protože vletí do lapače a ven se nedostanou. V lapači je roztok, který vosy láká víc než limonáda nebo pivo. Proto do lapače vosy dobrovolně nalétnou. Roztok se dá dokupovat a lapač používat opakovaně.

Jak zlikvidovat vosí hnízdo?

Existují speciální spreje vyvinuté na likvidaci vosích hnízd. Proudí z nich pěna, která obalí hnízdo, takže se vosy nedostanou ven. Navíc má sprej dostřik až 3 metry, takže nemusíme stát v bezprostřední blízkosti hnízda. Nejlepší doba pro likvidaci je pozdě večer nebo brzy ráno, to jsou všechny vosy uvnitř.

Foto: Shutterstock, zdroj: Pasti, Nasdum, TheSpruce, WikiHow