Jak má vypadat bydlení pro důchodce. Je třeba zohlednit řadu detailů

Stáří je specifické životní období, které pro mnohé není jednoduché. Naštěstí jej můžete svým rodičům a prarodičům značně zjednodušit a zpříjemnit. Stačí jim co nejlépe zařídit bydlení. Tak, aby pro ně každodenní úkony byly co nejjednodušší a aby co nejvíce činností zvládli samostatně.

Dopravní infrastruktura

Starší lidé potřebují dobrou dopravní dostupnost, vysokou úroveň zdravotnictví a širokou dostupnost služeb. To neznamená automaticky vytrhnout z rodného vesnického domku svou babičku, ale je třeba tyto faktory brát v potaz. Myslete na to, jak se vaši rodiče či prarodiče dostanou do obchodu, k doktorům nebo také za kulturou.

Lokalita

Senioři jsou skupina vysoce ohrožená kriminálníky, proto je dobré, aby bydleli v atraktivnějších, bezpečnějších, zkrátka „lepších“ lokalitách. Důležití jsou také vnímaví a všímaví sousedé.

Raději nižší patra

Že byt pro důchodce musí být v domě s výtahem je víc než jasné. Nicméně i tak je přeci jen spodní patro o něco rozumnější, protože výtah také nemusí fungovat stále. Velkým plus je také bezbariérový vstup.

Bezbariérovost uvnitř bytu

Na bezbariérovost je dobré dbát i uvnitř bytu. Je-li možno, odstraňte prahy, ať nedojde k ošklivým zraněním z důvodu zakopnutí. Pokud jsou v interiéru schody, je vhodné uvažovat o schodovém výtahu.

Foto: Shutterstock

Uspořádání bytu

Nábytek by měl být vhodně umístěn, aby nepřekážel. Pozor na ostré hrany. Věci denní potřeby umístěte nízko, aby na ně starší člověk snadno dosáhl a nemusel šplhat po štaflích. Je třeba vytvořit také dostatečný prostor pro potenciální kompenzační pomůcky jako jsou berle, chodítka či dokonce invalidní vozík. Méně znamená více. Hlavně, ať je v místnostech dost prostoru k pohybu.

Bezpečnostní prvky

Pohyb je pro staršího člověka čím dál obtížnější, proto se i běžné úkony mohou stát výzvou. Do bytu seniora nainstalujte madla do koupelny a na toaletu, sedačku do vany, schůdky k vaně a protiskluzové prvky. Z hlediska bezpečnosti v koupelně je nejideálnější sedací sprchový kout.

Pozor na tepelné zdroje

Velmi častým zraněním u seniorů jsou popáleniny. Je tomu tak z důvodu nevhodných elektrických přímotopů, kamen na pevná paliva a dalších zdrojů tepla. Vyměňte je za modernější kousky nebo alespoň zajistěte ochranu.

Foto: Shutterstock, zdroj: Nasdum, Living.iprima, uzrc, Burghleyliving