Židovské brambory jsou vynikající a levnou pochoutkou

Brambory po židovsku jsou jednoduchým, rychlým a levným pokrmem. Ale pozor! To neznamená, že by nešlo o delikatesu. Vyzkoušejte jeden z receptů na tzv. židovské brambory neboli latkes (speciální bramboráky spojené se svátkem Chanuka).

Tradiční židovské brambory

  • 4 středně velké brambory
  • 1 cibule
  • 2 vejce
  • 2 lžíce mouky
  • sůl a pepř
  • rostlinný olej

Brambory oloupeme a najemno nastrouháme. Cibuli oloupeme a najemno pokrájíme. Nastrouhané brambory vložíme do čisté utěrky a vymačkáme přebytečnou vodu. Poté v míse smícháme brambory s cibulí, přidáme vejce, mouku, sůl a pepř. Dobře promícháme, aby se ingredience pevně spojily.

Na pánvi rozehřejeme olej na střední teplotu. Ze směsi tvarujeme malé placky, které smažíme z obou stran do zlatova. Vychází to přibližně 3-4 minuty na každé straně. Hotové placky necháme odkapávat na papírových utěrkách. Podáváme teplé. Tradičně se podávají s jablečným pyré nebo zakysanou smetanou.

Židovské brambory s marinádou

  • 8 syrových brambor
  • sůl
  • kmín
  • tuk na vymazání plechu

Na marinádu budeme potřebovat:

  • 1 hrst majoránky
  • olej
  • 1 lžička červené papriky
  • 1 lžička tymiánu
  • 3 stroužky česneku

Brambory oloupeme a nakrájíme na plátky. Rozložíme je na vymazaný plech a následně brambory osolíme, okmínujeme a upečeme. Zatímco se brambory pečou, připravíme si marinádu. Do hrnečku nalijeme trochu oleje a nasypeme majoránku, červenou papriku, tymián a utřený česnek. Zamícháme.

Jakmile jsou brambory hotové, vytáhneme je z trouby, a ještě teplé potíráme marinádou. Můžeme podávat samostatně nebo jako přílohu k masu.

Foto: Shutterstock

Židovské brambory a škvarky

  • 1,2 kg brambor
  • 250 g husích škvarků nebo zbytků pečeného drůbežího masa
  • 1 lžíce husího sádla
  • 2 cibule
  • 5 stroužků česneku
  • 1 lžíce majoránky
  • sůl
  • celerová nať (nebo libeček)

Brambory oloupeme, omyjeme a uvaříme s kmínem nebo celerovou natí (libečkem) doměkka. V pekáči nebo na kastrolu rozpálíme škvarky. Přidáme sádlo a nakrájenou cibuli, tu necháme zesklovatět. Poté ke směsi přidáme slité uvařené brambory, prolisovaný česnek a majoránku. Podle potřeby dosolíme. Zamícháme, několik minut prohřejeme. Podáváme jako přílohu nebo jako samostatný pokrm.

Foto: Shutterstock, zdroj: Ceskatelevize, Nasdum.eu, Toprecepty