Hitem letošního roku jsou nakládané brambory

Nakládaná zelenina je lahodnou přílohou k masu. Přidáváme ji do salátů i do pomazánek. Věděli jste ale, že kromě okurek, paprik nebo hrášku se dají nakládat také brambory? Tento pokrm se dokonce stal hitem letošního roku a je na čase, abyste ho vyzkoušeli i vy.

V létě a na podzim to v mnoha kuchyních žije zavařováním. Není nic lepšího, než si uschovat prospěšné vitamíny na období, kdy k nám příroda není štědrá. V zimě se vyplatí mít v zásobě zavařenou zeleninu jakéhokoliv druhu. Málokdo však ví, že i brambory se dají zavařovat. Kdo je neochutnal, netuší, jakou lahůdku představují.

Nakládané brambory jako zajímavá příloha

Nakládané brambory jsou skvělé v salátech a dokonale fungují jako příloha k masu nebo ke specialitám připravovaným na grilu. Zavařovaná naložená zelenina je zdraví prospěšná, neboť si potraviny konzervováním uchovávají své cenné látky a používaný nálev z octa je navíc chrání před zkažením. Pokud byste chtěli vyzkoušet zavařit brambory, můžete se do toho směle pustit, nejedná se o nic složitého. Vyberte si nejlépe brambory typu A a řiďte se postupem níže.

Foto: Shutterstock

Jak naložit brambory

Na 4 sklenice budete potřebovat 12 brambor, které zbavíte slupky a nakrájíte je ideálně jako hranolky nebo na plátky. Vařte je po dobu 10 minut v osolené vodě. Dobu vaření si hlídejte, brambory musí zůstat křupavé. Osmahněte dozlatova dvě nakrájené cibule, přidejte 8 prolisovaných stroužků česneku, 2 lžičky oregana, 12 kuliček rozdrceného černého pepře, 600 ml octa a 2 lžíce soli. Chvíli tuto směs nechte vařit.

Do sklenic naskládejte brambory a zalijte je horkým octovým nálevem. Dolejte vodou a dobře uzavřete. Vařte ve vodní lázni přibližně 10 minut. Potom je ještě horké zabalte do ručníku a nechte vychladnout. Při dobrém skladování si na takto zavařených bramborách můžete pochutnávat klidně celý rok.

Foto: Shutterstock, zdroj: Insanelyeasyrecipes, Mexicanplease