Máte finanční problémy? Šetřete podle rad našich babiček

Kdo šetří, má za tři. Lidé, kteří získají v nakládání s financemi určitou míru disciplíny, si mohou ve finále dovolit více věcí než ti, kteří bezmyšlenkovitě utrácejí. Řešením určité není přehnané škudlení, hlavně na úkor druhých, k lepší finanční situaci si pomůžete prostou změnou několika návyků. Jdeme na to.

Nalijte si čistého vína

Mnoho z nás absolutně netuší, kam se peníze každý měsíc rozkutálejí. Není nic jednoduššího než si to vypátrat. Ať už hezky postaru do notýsku, do textového souboru nebo do mobilu, ale zaznamenávejte si po dobu tří měsíců všechny útraty. Na konci měsíce vždy sečtěte podle sekcí – nutné výdaje, jídlo, oblečení, zábava a další. Takhle uvidíte, za co nejvíc utrácíte. A možná hned zjistíte, kde byste mohli trochu ubrat.

Plánujte

Jakmile budete mít povědomí o tom, kolik peněz vlastně na co potřebujete, sestavte si plán. Rozpočet na nákupy, restaurace, oblečení, knížky, koníčky, to už je na vás. Rozmyslete si, kolik si můžete měsíčně dovolit za danou kategorii utratit, tuto částku si stanovte a své rozhodnutí dodržte. I za cenu, že to bude bolet.

Obálková metoda

Mnoha lidem pomáhá rozdělit si peníze k útratě na konkrétní oblasti do obálek. A platit pouze hotově. To může být pro moderního člověka poněkud náročné, řešením může být zřízení obálek přímo ve vaší bankovní aplikaci nebo otevření dalšího účtu u jiné banky, například pouze na jídlo nebo pouze na zábavu. Vedení účtu bývá často zdarma, tak proč ne.  

Odkládejte

Odkládat byste si měli z každé výplaty aspoň 10 %. Tím budujete rezervu na horší časy, nenadálé výdaje nebo třeba investice. Peníze odešlete hned pryč, ideálně na účet, ze kterého nemáte jak platit. Na tyto finance se nesahá, se zbytkem musíte vyjít.

Jak ušetřit za jídlo?

Určitě nemusíte přežívat na konzervách a rohlících. Chce to spíš plánovat a nakupovat hlavou a ne očima. Na každý týden sestavte jídelníček. Buď podle sebe nebo podle potravin, které jsou v akci. Klidně zařaďte i nějaké to bezmasé jídlo. Pak si vytvořte nákupní seznam a s ním vyrazte do obchodu. Kupujte jen to, co máte na seznamu. Hodně ušetříte, pokud se budete co nejméně stravovat v restauracích. Proto si jídlo do práce vařte doma. A místo častých výletů večer do hospody nebo baru si zajděte prostě jen na procházku.

Jak ušetřit za elektřinu?

Úsporné spotřebiče. A úsporné žárovky. Když už pečete, upečte toho rovnou více, i maso i buchtu. Myčku, pračku i sušičku vždy naplňte. Perte na nižší teploty. V konvici vařte jen tolik vody, kolik potřebujete. Vytahujte nabíječky ze zásuvek. V myčce a pračce čistěte filtr. Aaa ikonicky? Zhasínejte.

Dobře rozmýšlejte své nákupy

Nekupujte věci, které nepotřebujete nebo které vám dokonce škodí. Alkohol, cigarety, sladkosti a tak dále. Každý větší nákup si dobře rozmyslete. Dejte si na rozmyšlenou třeba tři dny.

Foto: Shutterstock, zdroj:Denik.cz, Unbiased, N26