Uvařená rýže vám vydrží až čtyři dny. Je potřeba udělat jednu důležitou věc

Možná, že budete šokováni podobně jako já. Tušili jste, že z vařené rýže můžete v určitých případech dostat otravu jídlem? Jak správně zbytky rýže skladovat, aby se vám nepříjemné stavy jako je horečka, bolesti žaludku, zvracení nebo průjem vyhnuly?

Jak dlouho rýže vydrží?

Výhoda rýže je, že vydrží poměrně dlouho. Doma uvařená rýže je poživatelná 3 až 4 dny. Ale pozor! Jen za správných podmínek skladování. Co se tím myslí?

Rýže a její nebezpečná bakterie

Vařená rýže obsahuje spóry bakterie bacillus cereus, která produkuje toxin působící gastrointestinální potíže. Pokud rýži uvaříte, necháte dlouho při pokojové teplotě, dáte do lenice a po nějakém čase sníte, bakterie se množí a vám se může udělat špatně. Bez ohledu na to, že jste rýži před opětovnou konzumací ohřáli. Nejvíce náchylné jsou malé děti, těhotné ženy a osoby se sníženou imunitou.

Jak poznám zkaženou rýži?

Zkažená rýže specificky vypadá (jiná barva i textura), smrdí i chutná. To prostě poznáte. Ale nevýhodou výše zmíněné bakterie je, že se množí i v rýži, která na pohled i ochutnání působí zcela nezávadně. Jak s rýží zacházet, abychom se neotrávili?

Foto: Shutterstock

Skladujte rýži správně

Pokud rýže zůstane při pokojové teplotě (nebo spíše teplotě 5–60 °C) více než dvě hodiny, zvyšuje se riziko nárůstu bakterií. Proto ihned jakmile rýže vystydne (můžete jí i trochu pomoci přemístěním do menších krabiček), přesypte ji do uzavřené nádoby a šoupněte ji do ledničky. V ní pak vydrží 3-4 dny. Pokud ji chcete dát do mrazáku, tam vydrží 3-4 měsíce.

Rýži ohřívejte pouze jednou

Když už uskladněnou uvařenou rýži vytáhnete, ohřejte si ji pouze jednou. Raději si oddělte méně a pak si přidejte, než abyste zbytky rýže museli vyhodit. A ověřte si, že je skutečně horká. Jedině tak minimalizujete riziko otravy.

Foto: Shutterstock, zdroj: Health, Food.gov.uk