Oslí mléko je zázračným nápojem pro vaše zdraví

Možná, že pojem oslí mléko slyšíte poprvé, možná, že jste jeho rezonanci ze strany bio výživy už zaznamenali. Je to tak, oslí mléko, ač známo již staletí, se dostává opět ke slovu. Kdo a proč by ho měl pít?

Oslí mléko? Nic nového pod sluncem

Oslí samice byly po celá tisíciletí chována pro mléko. Už Hippokrates jej údajně používal jako léčbu kašle, ran i artritidy. Kleopatra si svou pleť udržovala jemnou, hladkou a mladistvou právě díky koupelím v oslím mléce.

Je rozdíl mezi mlékem oslím a mlékem jiných zvířat?

Asi byste to neřekli, ale oslí mléko se podobá mateřskému mléku více než mléko krav, koz, ovcí, buvolů nebo velbloudů. Bylo to právě oslí mléko, které bylo jako první použito v 19. století ke krmení osiřelých kojenců. Má nižší obsah tuku a více vitamínu D než jiná mléka. Je bohaté na sacharidy a chudé na kasein (druh proteinu), na který negativně reagují lidé s alergií na kravské mléko.  

Jaká je dostupnost?

Oslích farem sice přibývá, ale i tak dokáže oslice vydojit maximálně 1 l mléka denně. Proto je oslí mléko vzácnějším artiklem, který budete rádi, když vůbec seženete. Dostupnější je lyifoilizované sušené oslí mléko. To se dá převážet přes hranice.

Foto: Shutterstock

Proč pít oslí mléko?

Spoustu lidí s alergií na kravské mléko mohou bez negativních alergických dopadů pít oslí mléko. Nicméně i oslí mléko obsahuje stopové množství kaseinu, proto se o jeho konzumaci poraďte s odborným lékařem. Je zdravé také díky laktóze, která pomáhá tělu vstřebávat vápník. Oslí mléko posiluje imunitní systém a dilatuje krevní cévy, čímž snižuje krevní tlak.

Oslí mléko v kosmetice

Proteiny v oslím mléce dovedou přitahovat a zadržovat vodu, což mu zaručuje výborné hydratační účinky. Proto se s oblibou přidává do pleťových krémů a masek, mýdel a šamponů. Některé z bílkovin v oslím mléce obsaženém navíc fungují jako antixodanty, takže chrání kožní buňky před slunečním zářením a stárnutím.

Foto: Shutterstock, zdroj: Healthline, McGill, sg.news.yahoo