Karpatka je dokonalý polský dezert. Po upečení se po něm jen zapráší

Karpatka je nesmírně oblíbený polský dezert, který je podáván téměř v každé cukrárně. Vyrábí se ze dvou vrstev odpalovaného těsta a plní se krémem s vanilkovou příchutí. Na povrchu je karpatka pocukrovaná moučkovým a vanilkovým cukrem, čímž připomíná zasněžené vrcholky Karpat. Proto to jméno. Poprvé se Karpatka objevila v 50. letech a na popularitě získala přelomem 70. a 80. let.

Dnes si ji můžete připravit na styl dortu.  

Suroviny na těsto

  • 75 ml plnotučného mléka
  • 75 ml vody
  • 75 g nesoleného másla
  • 1 lžíce cukru
  • 1 lžička soli
  • ½ lžičky vanilkového extraktu
  • 100 g prosáté mouky
  • 3 velká vejce

Suroviny na krém

  • 600 ml plnotučného mléka
  • 160 g cukru krupice
  • ½ lžičky soli
  • 50 g prosátého kukuřičného škrobu
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 4 žloutky
  • 200 g másla
  • 15 g cukru krupice

Připravujeme těsto

Troubu předehřejeme na 200 °C a připravíme si dvě dortové formy o průměru 23 cm. V kastrolu smícháme vodu, mléko, máslo, cukr, sůl a vanilkový extrakt. Směs na středním ohni přivedeme k varu. Poté z ohně sundáme a vmícháme prosátou mouku. Mícháme tak dlouho, dokud nevznikne hladké těsto. Opět vrátíme na plotýnku a za stálého míchání vaříme ještě 2 minuty, dokud těsto nevytvoří kouli a na dně hrnce nevznikne bílý povlak. Poté ze sporáku odstavíme.

Foto: Shutterstock

Pečeme

Těsto přemístíme do velké mísy a necháme 10 minut vychladnout. Postupně přidáváme vajíčka, mixujeme (ručně nebo mixérem), dokud nejsou zcela zapracovaná. Těsto rozdělíme na dvě poloviny, a rozprostřeme do dortových forem. Pozor, nesnažíme se těsto zarovnávat, ať má kopečky, potřebuje připomínat Karpaty. Pečeme 25–27 minut, dokud povrch není zlatohnědý.

Jde se na krém

V hrnci ohřejeme mléko s polovinou cukru (80 g) a špetkou soli. V jiné misce smícháme zbytek cukru s kukuřičným škrobem, žloutky a vanilkou. Jakmile mléko začne vařit, vmícháme ho do druhé (žloutkové) směsi. Pak vrátíme do hrnce. Vaříme na mírném plameni, dokud krém nezhoustne podobně jako puding. Pak směs přelijeme do velké mělké mísy, přikryjeme potravinářskou folií a necháme vychladnout na pokojovou teplotu. Ušleháme máslo s cukrem a postupně spojujeme s vychladlým krémem, dokud nebude úplně hladký.

Servírujeme

Na servírovací talíř položíme první vrstvu těsta. Rozetřeme na ní všechen krém a přikryjeme druhým plátem těsta. Dezert necháme ztuhnout v lednici 2-3 hodiny.

Jiné náplně

Místo vanilkové náplně samozřejmě můžete vyzkoušet i jakoukoliv jinou. Mezi oblíbené patří čokoládová, karamelová, ovocná (ovoce vmíchané do krému) nebo třeba i jen šlehačka.

Foto: Shutterstock, zdroj: Cooky, Apetit