Zbavte se žlutých skvrn na záchodovém prkénku. Nepotřebujete žádné drahé prostředky

Skvrny od moči na záchodovém prkénku nejsou žádnou raritou. A v domácnosti, kde jsou malé děti, tím spíš. Proto není třeba lomit rukama nad hygienickou úrovní vaší rodiny a toalety, skvrn se velice snadno, rychle a účinně zbavíte.

Proč se skvrny tvoří?

Se zašlými žlutými skvrnami od moči se můžeme setkat jak v záchodové míse, tak na záchodovém prkénku, především zespodu. Když jdou totiž muži na malou, prkénko zvednou a při vykonání potřeby se jim čas od času podaří potřísnit také hranu záchodové mísy. Jenže na tu pak vrátí prkénko a skvrny jsou na světě. A pokud nečistíte toaletu každý den, může být někdy obtížnější se skvrn zbavit.

Jak vyčistit prkénko krok za krokem

Co budeme potřebovat?

  • miska
  • houbička
  • suchý hadřík
  • 10% bílý ocet ve spreji
  • jedlá soda
  • 3% peroxid vodíku
Foto: Shutterstock

Čistíme záchodové prkénko

V misce smícháme 2 lžíce jedlé sody a 2 lžíce peroxidu vodíku. Směs naneseme houbičkou na WC prkénko a necháme 10–15 minut působit. Poté vyčistíme mokrou houbičkou. Pak prkénko postříkáme bílým octem a necháme čtvrt hodinky účinkovat. Nakonec vysušíme hadříkem. Hurá! Je to hotovo. Prkénko vypadá jako nové a po zápachu nikde ani stopy.

Jak vyčistit od skvrn záchodovou mísu?

Tady máme možností bezpočet, od sůl, přes ocet s kyselinou citronovou až po Coca-Colu. Nebojte. Něco zabere a vy se konečně přestanete bát někoho pozvat na návštěvu.

  • Horká voda a sůl. Do mísy nalijeme 1,5 l horké vody a zasypeme hrnkem soli. Necháme půl hodiny až hodinu působit, vyčistíme pomocí štětky a spláchneme.
  • Ocet a kyselina citronová. Do záchodu nalijeme horkou vodou a 1-2 hrnky bílého octa. Pokud chceme silnější kombo, rozmícháme v něm navíc 2-4 lžíce kyseliny citronové. Necháme působit alespoň půl hodinky, dočistíme štětkou nebo houbičkou. Po spláchnutí máme čistou mísu i odpady.
  • Coca-cola. Do mísy (ideálně s odčerpanou vodou) nalijeme 0,5 l Coca-Coly (Pepsi, RC, atd.). Nápoj musí obsahovat kyselinu fosforečnou. Necháme půl hodinky působit, můžeme přidat i sůl nebo kyselinu citronovou. Vydrhneme a spláchneme. Coca-Cola je účinná nejen na usazenou moč, ale i rez.

Foto: Shutterstock, zdroj: Blankyt, Poppies, Proficientplumbingheating