Nedostatek hormonu štěstí může za vaši špatnou náladu. Těmito triky ho snadno podpoříte

Každý svého štěstí strůjcem. Praví moudré přísloví. A platí to i dnes. Stačí jen udržovat vysoké hodnoty tzv. hormonu štěstí – serotoninu a štěstí nebo alespoň pocit štěstí se dostaví. Co můžete udělat pro to, abyste měli lepší náladu?

Jak se projevuje nedostatek serotoninu?

Pokud máte serotoninu málo, můžete pocítit nepříjemné stavy jako jsou deprese, úzkosti, panické ataky, adrese, podrážděnost, potíže se spánkem, změny chuti k jídlu, chronické bolesti, špatná paměť, problémy s trávením nebo bolesti hlavy.

Co má serotonin na práci?

Zlepšuje náladu, paměť a kognitivní funkce, reguluje trávení, ovlivňuje chuť k jídlu a absorpci živin, mírní bolest, podporuje srážlivost krve a přispívá k léčbě ran.

Když jsme si řekli, jak moc je serotonin důležitý, určitě ho chcete získat co nejvíce. Jak na to?

Vylezte ven na sluníčko

Jakmile sluneční paprsky dopadnou na sítnici oka, zvýší se hladina serotoninu. A naopak. Pokud netrávíte dostatek času na slunci, můžete se to negativně podepsat na vaší náladě.

Foto: Shutterstock

Upravte si denní rytmus

Slunci je rozumné se vystavovat převážně ráno a dopoledne, večer je naopak velice důležité omezit modré světlo. Tím synchronizujete spánkový cyklus, tělo se dostane do rovnováhy a serotonin se bude snáze tvořit.

Hlídejte, co jíte

Serotonin se z 98 % produkuje ve střevech. A střeva velice úzce komunikují s mozkem. Proto není jedno, čím své tělo živíte. Z toho důvodu konzumujte probiotické kultury, zařadit do jídelníčku můžete kefír, kimchi, zelí nebo kombuchu. Pak také ovoce (hlavně jablka) a oranžovou a červenou zeleninu. Nezapomínejte ani na bílkoviny.

Hýbejte se

Cvičení má příznivé účinky na mozkové funkce a aktivuje dopamin, serotonin a noradrenalin. Nemusíte začínat zhurta, ale určitě si vyhraďte čas alespoň na pořádnou procházku v přírodě.

Foto: Shutterstock, zdroj: Brainmarket, TimesofIndia, Ted, Vinmec