Zázvorový čaj může pomoci, ale také ublížit. Dá se jím i předávkovat

Zázvorový čaj je životadárný lektvar podzimu. Jakmile udeří první viry a bakterie, nasazujeme zázvorový mód, a každou rýmu nebo kašel z našeho těla hezky vyprovodíme. Kromě blahodárných účinků na dýchací ústrojí zázvor dovede pomoct i s nevolnostmi, trávením nebo bolestí svalů. Pokud to ale se zázvorem přeženete, poznáte jeho temnou stránku.

K čemu je zázvor dobrý?

Zmírňuje snad všechny typy nevolností, ranní nevolnost, mořskou nemoc, těhotenskou nevolnost (všeho s mírou, nepřežeňte to), nevolnost při chemoterapeutické léčbě i obyčejnou žaludeční nevolnost. Pomáhá nám s trávením a hubnutím. Působí jako prevence proti některým druhům rakoviny, například kůže, prsu, jater, prostaty a žaludku. Snižuje bolest svalů a bolesti při artritidě. Kontroluje hladinu cukru v krvi, působí prospěšně na srdce, má protialergické účinky a nejvíce je oblíben pro své léčivé schopnosti při nachlazení, rýmě, kašli a bolesti v krku.

Pozor na pálení žáhy, bolesti břicha a nadýmání

Pokud to se zázvorem přeženete (což je dost těžké, to byste ho museli zkonzumovat více než 4 g denně), můžete se dočkat nepříjemných vedlejších účinků. Jedním z nich je pálení žáhy, to se pravděpodobně dostaví, pokud pijete zázvorový čaj nalačno. Mezi další nežádoucí účinky předávkování zázvorem se řadí bolesti břicha a žaludku, nadýmání nebo dokonce průjem. Zázvor navíc podporuje krvácení, proto by se lidé s poruchami krvácivosti a lidé před operacemi měli jeho konzumaci vyhnout. Nepodávejte zázvor ani dětem do 6 let. V těhotenství a při kojení se poraďte s lékařem.

Foto: Freepik

Jak si zázvorový čaj připravit doma?

I když zázvorový čaj seženete v supermarketu nebo v lékárně, s tím domácím se nemůže porovnávat. Odkrojte kousek zázvoru (cca 5 cm), oloupejte a nastrouhejte na hrubém struhadle. Pak začněte vařit společně s litrem vody asi 15 minut. Následně nálev sceďte. Pro lepší chuť můžete přidat trochu citronové šťávy a medu. Našemu organismu nejvíce prospívá popíjet čaj teplý.

Foto: Shutterstock, zdroj: Healthline, Medicalnewstoday