Lahodná a lehká mrkvová polévka zasytí i zahřeje. Její příprava je velmi jednoduchá a vystačíte si jen s několika málo surovinami.
Mrkev je skvělá zelenina, kterou využijete do polévek, omáček i jako syrovou do salátů. Pokud si z ní připravíte polévku, máte během pár minut na stole skvělou svačinu nebo lehkou večeři. Budete na ni potřebovat pouze mrkev, brambory, smetanu na vaření, kari koření, sůl, pepř a máslo. Není potřeba ani mouka na zahuštění.
Jak na krémovou mrkvovou polévku?
500 g mrkve a 3 brambory oloupejte a nakrájejte na malé kostky. Dejte do hrnce, přidejte litr vody, sůl a pepř a přiveďte k varu. Místo vody můžete použít i vývar, pokud ho máte hotový. Asi za 15 minut bude zelenina měkká. Přilijte kelímek smetany na vaření a polévku rozmixujte. Místo smetany je možné použít kokosové mléko, díky čemuž polévka získá více exotickou chuť. Dále do ní přidejte kari koření podle chuti. Pro zjemnění se na úplný konec přidává lžíce másla, které se v horké polévce samo rozpustí.
Další chutě, které polévku obohatí
Mrkvovou polévku můžete obohatit o další chutě. Při vaření se často přidává celer nebo smažená cibulka. Mrkev lahodně doplní i batáty a červená čočka, která se nemusí předem namáčet a navíc je velmi rychle uvařená. Jestli chcete zvýraznit chuť zeleniny, osmažte nejdříve mrkev a brambory na oleji a teprve potom zalijte vodou nebo vývarem.
Servírování je zábava
Mrkvová polévka se může podávat posypaná čerstvými bylinkami, jako je petrželka nebo aromatický koriandr. Velmi dobře k ní jdou i opečené krutony. Krásně ji ozdobí nastrouhaný parmezán nebo jiný druh chuťově výraznějšího sýra. Často se dekoruje i tenkými proužky syrové mrkve. Máte doma dýňová nebo slunečnicová semínka? Pokud vám to čas dovolí, lehce je opražte a posypte jimi polévku. Okamžitě ji tím pozvednete na vyšší úroveň.
Foto: Shutterstock, zdroj: Cookieandkate, Allrecipes