Hub letos roste požehnaně. Možná, že jich máte doma tolik, že se sami sebe ptáte, jak je pro všechno na světě spotřebujete. Houby se dají nasušit, zavařit, použít do polévek, omáček, rizot nebo jen tak na smaženici. Ale existuje ještě jedna možnost. Houbové máslo. Zkuste si ho doma připravit. Nic to není.
Jak se dá houbové máslo využít?
Jako kterékoliv jiné máslo. Jako pomazánka na čerstvé pečivo nebo třeba do zapečených toustů. Pak chutná výborně rozpuštěné na steaku nebo jako příloha ke zvěřině, vepřové kotletě i kuřeti. Dá se použít i jako omáčka k těstovinám. A můžete ho přidat také do polévek, omáček, ale i nádivek, placek a v neposlední řadě do tradičního štědrovečerního houbového kuby.
Co budeme na houbové máslo potřebovat?
- 250 g másla
- 1 šalotka
- ½ hrnku najemno nasekaných čerstvých hub
- 1 lžička tymiánu
- špetka mletého bílého pepře
- 1 lžička jemné mořské soli
Recept na houbové máslo
Na pánvi rozehřejeme 3 lžíce másla na střední teplotu. Přidáme najemno nakrájenou šalotku, osolíme, opepříme. Až cibulka začne zlátnout, přidáme nakrájené houby a tymián. Neustále mícháme a čekáme, až se odpaří tekutina a kousky hub budou zlatavě hnědé a voňavé. Pak pánev odstavíme a necháme vychladnout.
Zatímco houby chladnou, vyšleháme zbytek másla, dokud nebude měkké a hladké. Přidáme k němu houby z pánve a jemně mícháme, dokud se houby s máslem dokonale nespojí. Ochutnáme a v případě potřeby dosolíme. Máslo přeložíme na pečicí papír a pomocí něj z másla vyvarujeme váleček. Skladujeme v uzavíratelné sklenici v lednici a spotřebujeme do dvou týdnů. V mrazáku vydrží až půl roku.
Vyzkoušejte i jiné chutě
Pokud chcete chuť výraznější, přidejte do másla prolisovaný česnek. Kdo neholduje tymiánu, může použít mletý kmín. A kdo miluje bylinkové chutě, ať na závěr vmíchá do másla petrželovou nať, šalvěj nebo rozmarýn. Budete se olizovat až za ušima.
Foto: Shutterstock, zdroj: Apetitonline, Vareni, BBCGoodFood