Vyzkoušejte válečné recepty. Jak se vaří doslova z ničeho

V dnešní době je velmi těžké si představit, jak se muselo vařit za války, kdy nebyly k sehnání mnohdy ani ty základní suroviny. Víte, jak se vaří z ničeho? Pokud byste si rádi vyzkoušeli nějaký válečný recept, nechte se inspirovat naším sladkým krémem. Nepotřebujete na něj skoro nic a zvládnete ho jedna dvě.

Přídělový systém

Protože ve válečném období bylo málo potravin, fungoval takzvaný přídělový systém. Množství potravin na přípravu jídel, které měly zasytit celou vícečlennou rodinu, bylo značně omezené. A tak musely hospodyňky zapojit svou fantazii a naučit se používat suroviny, které nám z dnešního pohledu přijdou přinejmenším zvláštní. Využívalo se všechno, co šlo, a to třeba včetně cibulek tulipánů a jiných “pokladů” přírody. Kuchařky se naučily využívat vše, co bylo jedlé a mnohdy byly samotné chutí svých pokrmů překvapeny.

Foto: Shutterstock

Nahradit se dalo téměř vše

V době války se hojně používaly náhražky. Místo tuku, kterého bylo na příděl opravdu málo, se využíval hovězí loj a pokud jste chtěli třeba med, nezbylo vám nic jiného než smíchat tuk s řepným sirupem. Lidé byli rádi, že mají něco, co alespoň vzdáleně připomíná bezstarostné časy před válkou. Také masa bylo málo, a proto se hodně smažila zelenina. Využívaly se brambory, zelí, kapusta, ze kterých se dělaly placky nebo nákypy. Za války se neměli lépe ti, kteří žili ve městech, ale paradoxně ti, co žili u lesa nebo měli svou zahradu. Bobule, houby a všelijaké bylinky z přírody dokázaly obyčejnému jídlu dodat alespoň trochu zajímavější chuť.

Vyzkoušejte válečný recept: sladký krém

Chcete si uvařit jídlo jako za války? Vyzkoušejte si s námi jednoduchý recept na sladký krém, který byl hodně oblíbený a připravoval se, když byla chuť na sladké. Jak na to? Povařte 0,25 litru vody se 4 lžičkami cukru, polévkovou lžící hrubé mouky a citronovou šťávou z půlky citronu. Nalijte do mísy a ve studené lázni vymíchejte krém do hladké konzistence. Můžete ozdobit tím co máte rádi, například kakaem nebo skořicí. Nechte si chutnat!

Foto: Shutterstock, zdroj: Eurozpravy, Dotyk, Toprecepty