Thermomix je poslední dobou čím dál větším hitem. Hospodyňky po něm často touží, protože jim ušetří práci při vaření, jenže pořizovací cena je pro většinu českých domácností astronomická. Nevadí, máme levnější variantu, jak si usnadnit čas u plotny.
Rýžovar a (nejen) rýže
Vaření rýže v rýžovaru je úplná pohádka. Rýže se nepřipálí, nerozmačká, naopak bude nadýchaná a chutná. Jednoduše odměříte rýži, vodu a rýžovar zapnete. Ten se sám vypne, jakmile bude rýže hotová. Tedy úkol i pro úplné začátečníky. Co víc si přát. A co kdybychom vám řekli, že rýžovar dovede připravit mnohem víc jídel než jen rýži? Funguje totiž na principu vaření v páře, a tím zachovává potravinám spoustu vitamínů a minerálů.
Rýžovar jako multifunkční hrnec
Pokud chcete rýžovar zapřáhnout do vaření o něco víc, vyberte si ten, který je vybaven nástavcem na přípravu zeleniny. V lepších rýžovarech pak připravíte nejen rýži, ale i rýžový nákyp, rýžovou kaši (tu oceníte, když máte batole), mléčnou sladkou rýži, rizoto, domácí sushi, dále také quinou, bulgur, fazole, čočku, hrách či pohanku. Rýžovar dokonce zvládne připravit i vejce, ryby a zeleninu. Pokud chcete rýžovar využívat takto multifunkčně, kupte si nějaký s větším objemem a nástavcem pro přípravu zeleniny. A teď se podíváme na nějaké recepty.
Čočka z rýžovaru
- 1 hrnek čočky
- ½ litru zeleninového vývaru (nebo vody)
- 1 stroužek česneku
- 1 bobkový list
Čočku propláchneme a nasypeme do rýžovaru. Přidáme k ní vývar (vodu), bobkový list a prolisovaný česnek. Rýžovar zavřeme, zapneme a po 40 minutách čočku zkontrolujeme. Pokud ještě není měkká, vaříme ji dalších 10 minut. Před podáváním pokapeme lžící olivového oleje.
Rizoto z rýžovaru
- olivový olej
- máslo
- 1 najemno nakrájená cibule
- 2 stroužky česneku
- 1,5 hrnku rýže Arborio
- 3 hrnky vývaru
- žampiony
- tymián
- parmazán
Do rýžovaru vložíme cibuli, prolisovaný česnek, trochu másla a oleje. Promícháme, rýžovar zavřeme a zapneme. Po 5 minutách přidáme rýži, vývar a houby. Promícháme a necháme 25-30 minut vařit. Rizoto servírujeme ozdobené lístky tymiánu a posypané parmazánem.
Foto: Shutterstock, zdroj: Tescoma, Toprecepty