Bramborové lokše jsou ideální přílohou k zimním jídlům

Zima přímo láká k testování nových nebo také těch úplně starých, pravých, poctivých receptů. Zkuste bramborové lokše a nebudete litovat. Na své si přijdou milovníci jak sladkého, tak slaného. S chutí do toho, půl lokše hotovo.

Kde se vzaly bramborové lokše?

Lokše neboli také laty, přesňáky, šumpále nebo patenty jsou bramborové placky pocházející ze Slovenska a jižní Moravy. Podávaly a podávají se jako příloha hlavně k podzimním a tučným jídlům. Na Slovensku jsou nejoblíbenější se sádlem, případně plněné kysaným zelím nebo mletým masem. Morava se specializuje na sladkou variantu s mákem a cukrem. Je mi jasné, že hoříte nedočkavostí, jak si i vy můžete populární staročeské jídlo připravit ve své vybavené kuchyni 21. století. Jdeme na to.

Co budeme na lokše potřebovat?

  • 540 g vařených brambor
  • 200 g hladké mouky
  • 1 lžička soli

Příprava legendárních lokší

Brambory si uvaříme den dopředu. V den D je oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle a do mísy k nim přidáme mouku a necelou lžičku soli. Řádně promícháme a vypracujeme těsto. Z těsta uděláme váleček, který nakrájíme na 8 dílků. Z každého dílu vyválíme tenkou placku. Tu pečeme z obou stran na suché pánvi, jednu po druhé.

Foto: Shutterstock

Pár tipů pro začátečníky

  • Pánev bude nejlepší robustní a litinová. Něco, na čem se vám lokše nasucho nepřipálí. Předkové je smažili na kamnech.
  • Když tvoříte placky, můžete použít pomoučněný vál, půjde vám to lépe.
  • Pokud děláte lokše poprvé, zvolte menší průměr placek, je to jednodušší.
  • Lokše můžete zamrazit. Rozmražené chutnají docela dobře.

Lokše nasladko

Hotové lokše potřeme máslem a posypeme cukrem. Tradičně se plnily také mletým mákem (s kapkou rumu a špetkou skořice) nebo povidly.

Lokše naslano

Hotové lokše pomastíme sádlem a složíme do trojúhelníčků. Podáváme k pečené huse nebo kachně. Kdo si troufne, může lokše naplnit opečenými husými játry, brynzou nebo zbytkem pečeného masa a lžící dušeného zelí.

Foto: Shutterstock, zdroj: Apetitonline, TopRecepty, Regiony.rozhlas