Pomazánky nejsou skvělé jenom na chlebíčky. Některé z nich dokážou i léčit. Pokud chcete v zimním čase zabít dvě mouchy jednou ranou, udělejte si tuto pomazánku. Získáte skvělé pohoštění a zároveň posílíte své zdraví.
Už naši předci si dokázali od mnoha nemocí pomoci přírodní cestou. Využívali dary přírody a připravovali si léčivé odvary, mastičky a dokonce i pomazánky. Na rýmu a nachlazení používali křen.
Český ženšen
Křen má na tělo blahodárné účinky. Je bohatý především na vitamín C, který je nutný pro posílení imunity. Zároveň má antibakteriální a protizánětlivé účinky. To ale není zdaleka vše. Víte, proč křen dostal přezdívku český ženšen? Má totiž s touto cizokrajnou rostlinou, která je považovaná za “kořen života”, mnoho společného. Křen pomáhá při zánětech močových cest, stejně jako při zánětech cest dýchacích. Inhalačně se doporučuje užívat především při rýmě a kašli, kdy dokáže perfektně uvolnit dutiny.
Jak využít křen
Křen je nedílnou součástí a přílohou k zabijačkovým pochoutkám a k masu obecně. Dělají se z něj pikantní dipy a především se přidává do různých pomazánek. Kvůli jeho silné štiplavé chuti se nepoužívá ve velkém množství. Pokud však chcete připravit pomazánku jako životabudič, použijte tolik křenu, kolik snesete, ať má pořádný říz. Poctivá křenová pomazánka dokáže velmi rychle zatočit s rýmou a nachlazením. Uvidíte, že se brzy budete cítit lépe. Jak si ji připravit, aby byla zároveň chutná?
Křenová pomazánka
Na poctivou křenovou pomazánku si připravte 150 g tvarohu, alespoň 3 lžíce nastrouhaného čerstvého křenu, prolisovaný stroužek česneku, sůl a pepř. Vše smíchejte dohromady a máte hotovo. Křenu si dejte podle sebe, uvedené množství je jen orientační. Přejeme vám dobrou chuť a brzké uzdravení.
Foto: Shutterstock, zdroj: Lidovky, Kondice