Jablka nám mohou připadat jako podřadné ovoce, protože jich máme vždycky víc než dost, ale neměli bychom se na ně dívat jen jako na prachobyčejné ovoce. Protože když s jablky začneme experimentovat při pečení, dostaneme své chuťové buňky do extáze. Upečte (případně usmažte) jablečné dezerty, po kterých se jen zapráší.
Smažené jablečné kroužky z Německa
Inspirativní recept od našich západních sousedů. Tato pochoutka pochází z jižního Německa, velice brzy se rozšířila po celé zemi a pak pronikla i do zbytku Evropy a do Ameriky. Do těsta na jablečné koláčky patří mouka, vejce, cukr, sůl, mléko a samozřejmě jablka. Někteří fajnšmekři jablečné kroužky dochucují pivem nebo ovocnou pálenkou, konzervativci skořicí. Někdy bývají podávány s moučkovým cukrem nebo vanilkovou omáčkou.
Jablečné knedlíky z Ameriky
Tradiční americký recept jako stvořený pro dlouhá zimní odpoledne. Oloupete jablko a zbavíte ho jadřince. Jablko položíte na čtverec rozváleného těsta (můžete použít, jaké chcete). Do díry po jadřinci zasunete špalíček másla a jablko posypete hnědým cukrem a skořicí. Jablko obalíte těstem jako šáteček a společně s dalšími ho vložíte do máslem vymazaného pekáče. Na kastrůlku uvaříte vodu s cukrem, vanilkovým extraktem a trochou másla a touto „omáčkou“ knedlíky v pekáčku přelijete. Dáte péct zhruba na hodinu do trouby předehřáté na 200 °C. Podávat můžete samotné nebo se zmrzlinou.
Jablečné lívanečky z Holandska
Historie poffertjes (malých holandských lívanců) sahá až do 18. století. Původně se prý připravovaly v klášterech jako hostie, nicméně pro svou chuť pronikly až za brány kostelů. Připravují se z kynutého těsta z pohankové mouky a droždí. Pečou se ve speciální pánvi. Velmi často se přímo do těsta přidávají jablka nakrájená na drobné kousky. Lívanečky se podávají s moučkovým cukrem a kouskem másla.
Foto: Freepik, zdroj: Apetitonline, Allrecipes