Dokáže pomoci s mnoha problémy a působí blahodárně na organismus především v zimním období. Řeč je o kvašené zelenině, kterou bychom si měli nyní dopřávat více než kdy jindy.
Začněte nový rok zdravě
Pokud jste se rozhodli začít něco dělat se svým zdravím, není nic lepšího, než vkročit do nového roku s kvašenou zeleninou. Nejlépe uděláte, pokud se ji naučíte připravovat doma vlastníma rukama. Není na tom nic složitého a navíc získáte hned dva bonusy: značně ušetříte a navíc přesně víte, co do své kvašené zeleniny dáváte. A o to víc přispějete ke svému zdraví.
Co dokáží fermentované potraviny
Kvašené neboli fermentované potraviny mají několik pozitivních účinků na zdraví, které za syrova nemají. Fermentovaná zelenina obsahuje především cenná probiotika podporující trávicí systém a imunitu. Budete moci svému tělu dodávat vitamíny a cenné látky kdykoliv během roku. Díky fermentaci navíc prodloužíte potravinám život, čímž mimo jiné omezíte jejich plýtvání.
![](https://www.ferty.cz/wp-content/uploads/2022/11/kvasena-zelenina-mrkev-sklenice.jpg)
Jednoduchý proces, který zvládne každý
K samotnému kvašení toho moc potřebovat nebudete. Základem je slaná voda. Použijte 30 g soli na jeden litr vody. Touto vodou zalijte sklenici s nakrájenou zeleninu, kterou jste tam pěkně natěsno navrstvili. Je potřeba zatěžkat, aby zelenina byla zcela ponořená a nedostal se k ní kyslík. To má pomoci tomu, aby vám ve sklenici nevznikla plíseň. Nezavírejte ji pevně, ale jen ji lehce přiklopte a umístěte pod ní tác, protože vám pravděpodobně bude tekutina během fermentace přetékat. Takto ponechejte při pokojové teplotě po dobu 5 až 10 dní. Až se přestanou tvořit bublinky, přesuňte sklenici do lednice.
Na co si dát při kvašení pozor
Je velmi důležité, abyste měli vše, s čím pracujete, perfektně čisté. Skleničky a víčka je potřeba vyvařit. Používejte vždy jen čisté nože a jiné příbory. Vybírejte si tu nejkvalitnější a vždy zcela čerstvou zeleninu nebo jinou potravinu, kterou chcete kvasit. Zamezíte tak kontaminaci a bude se těšit z lahodné a zdravé přílohy.
Foto: Freepik, zdroj: Runningtothekitchen