Bez másla se neobejde žádný kuchař. Jaké druhy másla vůbec existují a na co jsou vhodná? Nepoužíváte ho tam, kde by se klidně dalo nahradit levnějším tukem?
Máslo jako nezastupitelný pomocník
Máslo má v kuchyni velmi široké využití. Používá se na zahuštění omáček, při pečení, smažení, jako součást pomazánek nebo jen samotné namazané na pečivu. Jeho cena v poslední době značně vzrostla a je potřeba s ním tedy zacházet tak, aby se s ním zbytečně neplýtvalo.
Jaká másla můžete koupit
Většina z nás používá klasické máslo, tedy takové, které má 80 – 90 % mléčného tuku. Pokud ho používáte na smažení, zbytečně se přepaluje a pokrmu tak nedodá svou jedinečnou jemnou chuť. Pokud chcete na másle smažit, používejte přepuštěné máslo, ghí. To si můžete snadno vyrobit jeho zahříváním a odebíráním pěny, která vzniká na povrchu. V obchodě můžete sehnat také druh ghí, které se vyrábí z mléka a sladké smetany. Existuje i máslo se smetanovým zákysem a v USA, Velké Británii a Irsku se hojně používá máslo solené.
Jak máslo skladovat
Klasické máslo uchovávejte v lednici při teplotě 2-8 °C. Můžete si vždy menší kus vyndat a ponechat na lince, aby bylo měkké a dobře se roztíralo. Musí být ale uloženo ve vzduchotěsné nádobě, tzv. Máslence, a to maximálně po dobu dvou dnů. Ghí, neboli přepuštěné máslo, se v lednici skladovat nemusí a můžete ho ponechat při pokojové teplotě taktéž v uzavřené nádobě.
Kde všude ještě najde uplatnění
Kromě smažení se máslo v kuchyni používá také při pečení. Každý, kdo rád peče, vám potvrdí, že dezerty z másla jsou milionkrát lepší než ty, na které se použijí jiné tuky na pečení. Máslo se používá do piškotových i lineckých těst, kynutých těst, na krémy, na drobenku i do odpalovaného těsta. Máslo je také vhodné na konfitování, kdy se vaří pomalu a dlouho při velmi nízké teplotě. Dokáže také úžasně zjemnit omáčku.
Máslo díky své úžasné chuti a vlastnostem nemá adekvátního zástupce. Když ho budete správně skladovat a používat s mírou, vydrží vám dlouho a vy si ho tak budete moci dovolit.
Foto: Freepik, zdroj: wikiHow, bonappetit