Chcete se naučit ušlehat smetanu, aby byla jemná a hladká jako v té nejlepší restauraci? Existuje několik jednoduchých triků, díky nimž se vám to povede dokonale.
Vyberte správnou smetanu i teplotu
Zásadním krokem je výběr správné ingredience. Ne každá smetana je vhodná ke šlehání. Nejlépe uděláte, pokud zvolíte smetanu s obsahem tuku nad 30 %. Smetana, které je tučná méně, se vám nejspíš vůbec nevyšlehá. Dejte si také pozor na její teplotu. Musí být dokonale vychlazená a vychlazené by mělo být i nádobí, které ke šlehání používáte, tzn. kovová mísa a metličky.
Neudělejte ze smetany máslo
Důležitá je také doba šlehání. Pokud budete šlehat příliš dlouho, nezískáte požadovanou hladkou šlehačku, ale začne se vám tvořit máslo, po čemž pravděpodobně netoužíte. Je tedy potřeba smetanu kontrolovat a šlehání zastavit včas. Na dezerty by se měla ideálně podávat až těsně před konzumací, aby si zachovala svou krásnou jemnost.

Jaké zdravotní benefity šlehačka přináší
Šlehačka je velmi tučná pochoutka, která od konzumace mnoho lidí, vyznávajících zdravý životní styl, odrazuje. Pokud si ji však budete dopřávat s mírou, může našemu tělu dodat i důležité živiny. Smetana totiž obsahuje vitamín A, D, E i K. Vitamín A podporuje zrak a D se stará o zdraví našich kostí. Šlehačka je také skvělým zdrojem energie, což se může leckomu, kdo má fyzicky náročnou práci nebo sportuje, hodit.
S pokrmy dokáže opravdové divy
Jedna z hlavních předností šlehačky je umění vykouzlit i z méně povedeného nebo příliš obyčejného dezertu opravdovou lahůdku. Palačinky nebo štrúdl, které jsou ozdobeny kopečkem dokonale připravené šlehačky, se hned vyšplhají o příčky výš, než kdybyste tyto jednoduché dezerty podávaly bez ní. Šlehačka je nositelem chutí, a proto i do kávy ji mnozí upřednostňují před cukrem a mlékem.
Foto: Shutterstock, zdroj: TheKitchn