Omýváte před tepelnou úpravou syrové maso pod tekoucí vodou? Nejste sami. Tento zvyk je k vidění v mnoha domácnostech a všichni to samozřejmě dělají s dobrým úmyslem. Dejte si ale pozor, podle odborníků tím vystavujete sebe i svou rodinu poměrně velkému nebezpečí.
Mytí syrového masa vede k větší kontaminaci
Každý, kdo myje maso pod vodou, to dělá pro to, aby ho zbavil nežádoucích nečistot, tuku nebo krve. Zkrátka má pocit, že opláchnuté a následně osušené maso je perfektně připravené pro vaření nebo pečení. Ovšem odborníci na bezpečnost potravin varují. Tento postup může být důvodem křížové kontaminace, kdy se bakterie na povrchu masa mohou díky oplachování dostat na okolní povrchy, nádobí nebo jiné potraviny. Voda takto může šířit bakterie až do vzdálenosti tří metrů od dřezu. A právě tento přenos bakterií často vede k závažným onemocněním, o jejichž původu často kvůli nemáme ani ponětí.
Maso nikdy neoplachujte
Se syrovým masem nakládejte velmi obezřetně, ale nikdy ho nemyjte. Tuk, krev a nečistoty můžete odstranit nožem, nebo je na mase nechat a zbavit se jich až po jeho tepelném zpracování, pokud se vám i poté na mase něco nebude zdát. Chcete-li předejít šíření bakterií v kuchyni, odborníci doporučují jiné metody. Jak tedy se syrovým masem nakládat a na co si dát pozor?

Dbejte především na čistotu prostředí a osobní hygienu
Než začnete pracovat v kuchyni se syrovým masem, přichystejte si předem ovoce a zeleninu, kterou budete při vaření používat a nebudete ji tepelně upravovat. S masem nakládejte až úplně naposledy. Ujistěte se, že jsou všechny povrchy, které přišly se syrovým masem do kontaktu, řádně umyté horkou vodou a vydezinfikované – především dřez, nože, prkénko a pracovní deska. Důležitá je také osobní hygiena. Důkladně si po manipulaci se syrovým masem omyjte ruce, nejlépe mýdlem v teplé vodě po dobu dvaceti minut. Očistěte a vydezinfikujte také všechno, čeho jste se případně mohli dotknout kontaminovanýma rukama.
Foto: Freepik, zdroj: Healthline, eu.usatoday, idnes