Pořádně silný vývar z kostí není jen zdravé jídlo, které vás posílí a dodá vám energii, ale dokáže i další skvělé věci. Je výborným pomocníkem při různých zdravotních problémech a pomáhá udržovat tělo v kondici. Pomůže vám také s omládnutím pleti.
Vývar z kostí je hotový zázrak
Vývar z kostí je čirá tekutina, která vznikne vařením hovězích, kuřecích, vepřových nebo rybích kostí, z nichž se při vaření uvolní důležité živiny. Obsahují bílkoviny i kyselinu hyaluronovou, která hydratuje pokožku. Důležitý je i obsah kolagenu, který udržuje pokožku pružnou a glukosaminu, starajícího se o pružnost kloubních chrupavek. Nejlepší jsou kosti s obsahem morku, neboli kostní dřeně. Ta je bohatá na železo, zinek, vápník, mangan, mastné kyseliny a některé vitamíny. Všechny tyto složky mají protizánětlivé účinky. Zlepšují hojení ran a pomáhají předcházet anémii.
Co konkrétně dokáže?
Vývar pomůže omladit pleť, vyhladit jemné linky a vrásky. Skvěle působí na nehty i vlasy. Obsažené bílkoviny jsou důležité pro budování svalů, kostí a tkání. Kolagen dodává pružnost vlasům, nehtům a kůži. Je například skvělým pomocníkem u těhotných žen, protože pomáhá zachovat elasticitu pokožky. Kolagen také chrání klouby před poškozením a pomáhá lidem trpícím onemocněním kostí. Vývar díky glutaminu pomáhá i při problémech s trávením. A nakonec, je to pokrm, který má velmi nízkou kalorickou hodnotu, takže po něm nepřiberete.

Vývar připravíte snadno
Pokud vám tedy zbydou kosti ze syrového masa, nevyhazujte je. Zamrazte je a až jich budete mít více, udělejte si z nich silný vývar. Jak? Velmi snadno. Vložte kosti do velkého hrnce s vodou, přidejte sůl, pepř, několik lžiček jablečného octa, vína nebo citronu. Ke kostem dejte i kořenovou zeleninu a koření. Vařte na mírném plamenu po dobu 2 až 4 hodin. Poté vyjměte kosti, ale maso a zeleninu ponechejte. Právě jste si velmi snadno a za málo peněz připravili úžasného pomocníka, který se postará o vaše zdraví a krásu.
Foto: Freepik, zdroj: Acupuncture, Medicalnewstoday