Samozřejmě, že všichni víme, že alobal má dvě odlišné strany, tu lesklou a matnou, které se dají využít k odlišným účelům. Co ovšem může nejednoho člověka překvapit je, že se u alobalu rozlišuje také jeho tloušťka. Alobal tedy můžete sehnat klasický, silný nebo dokonce extra silný.
Lesklá vs matná strana alobalu
Proč má alobal každou stranu jinou? Dochází k tomu ve výrobě při válcování hliníku. Ta strana, která se válce dotýká, je lesklejší. Kromě vzhledu mají obě strany také odlišné funkční vlastnosti. Lesklá strana teplo odráží, matná propouští.
Při pečení a grilování potraviny zabalte matnou stranou ven, tak se teplo dostane lehce dovnitř. Pokud naopak chcete pokrm uchovat teplý co nejdéle, například když jdete na piknik, zabalte svačinou lesklou stranou ven.
Foto: Shutterstock
Vyberte si ten nejpevnější alobal
Běžný alobal, který koupíte úplně všude, má většinou tloušťku 0,016 mm a je naprosto dostačující pro zabalení potravin nebo pro zakrytí nádob. Silnější aluminiové folie mají tloušťku až 0,024 mm a jsou nepostradatelné při pečení, grilování nebo balení objemnějších jídel, např. kuřete nebo krůty.
Pevnější alobal se vám vyplatí i k jiným účelům. Jak známo, alobalem naostříte nůžky, vyčistíte zaneřáděné pánve či gril, rychleji s ním vyžehlíte nebo mu najdete bezpočet využití na zahradě. A pro všechny tyto úkony platí, že čím pevnější fólie, tím lépe.
Co do alobalu nebalit?
Může se nám zdát, že do alobalu se hodí zabalit prakticky všechno, ale není to pravda. Nepoužívejte ho na velmi slané a kyselé potraviny, ty totiž mohou zapříčinit uvolňování hliníku, který následně pohlcují, pak by se hliník z nich dostal přímo do našeho těla. Takže kyselé okurky, citron nebo slané sýry zabalte raději do potravinářské folie nebo vložte do krabičky.
Foto: Shutterstock, zdroj: HouseDigest, Packandcare, Bizongo,