Milujete chuť avokáda? Pokud ano, jistě jste rádi, když je někde seženete za příznivou cenu. Často se ale stane, že koupíte ještě nezralá avokáda a než dozrají, chytnou například plíseň. Může se také stát, že nakoupíte více zralých plodů a nestihnete je spotřebovat. Velmi snadno se ale dá prodloužit jejich čerstvost. Stačí jen vědět, jak je nejlépe uchovávat. Poradíme vám, jak na to.
Avokáda do lednice? Ano, ale…
Většina z nás koupí avokáda a ponechá je, tak jak jsou, někde ve spíži. Pokud ale víte, že je nespotřebujete hned a chcete se z jejich typické chuti těšit až za nějakou dobu, je lepší jim věnovat trochu času a uložit je v lednici. Zdá se vám to zvláštní? Máte pravdu, avokáda do lednice nepatří – celá v takové podobě, v jaké si je přinesete z obchodu. Pokud však s nimi uděláte jeden malý trik, v lednici naopak být musí.
Foto: Shutterstock
Jak prodloužit čerstvost avokáda?
Když si přinesete z obchodu čerstvé avokádo, celé ho oloupejte a vyjměte pecku. Oloupané avokádo pokrájejte na silnější plátky a v misce se studenou vodou ho uchovejte v lednici. Můžete ho také umístit do uzavíratelného vzduchotěsného sáčku.
Další možností jak prodloužit čerstvost avokáda, je použití citronu nebo cibule. Rozkrojte avokádo napůl a pokapejte jeho dužinu citronovou šťávou. Takto připravené ovoce uložte nejlépe do uzavíratelné krabičky. Kromě citronu zkuste využít i cibuli, která je známá svými skvělými konzervačními účinky. Oloupejte ji a nakrájejte na kolečka. Umístěte je na dno krabičky a na ně položte rozřízlé avokádo dužinou dolů. Uvidíte, že vám takto vydrží opravdu dlouho.
Foto: Shutterstock, zdroj: Adailysomething, SouthernLiving