Vyrobte si speciální ořechovku, jeden panáček denně má velké zdravotní benefity

Stopečka denně tohoto zázračného nápoje vám přinese mnoho benefitů.

Jak si vynikající ořechovku vyrobit a jak se na její benefity kouká moderní věda? Výsledek vás možná překvapí.

Svatojánský nápoj a jeho blahodárné účinky

Ořechy se sbírají v jejich brzké zralosti, kdy jsou ještě měkké, uvnitř mléčně bílé a zvenčí obalené zelenou slupkou. Takové je najdete od poloviny června, proto je nejlepší sbírat ořechy na svatojánskou noc.

Ořechovka se typicky používá na problémy se slabým žaludkem, pomáhá při nechutenství, zácpě a poruchách trávení. Také proto je známá mimo jiné jako žaludeční likér.

V rané fázi ořechy také obsahují vzácnou látku juglon, která působí jako přírodní antibiotikum.

Co budeme potřebovat?

  • 20 ks nezralých ořechů
  • 10 kuliček jalovce
  • 4 hřebíčky
  • 1 celou skořici
  • 2 lžičky sušené kůry z bio pomeranče
  • 1 l vodky
  • 0,5l vody 
  • 200 g třtinového cukru
Foto: Shutterstock

Postup

  • Natrhejte dvacet pěkných, ještě zelených ořechů, omyjte je a osušte.  
  • Poté ořechy nakrájejte na tenké plátky. Umístěte je do třílitrové lahve a přidejte koření: celou skořici, hřebíčky  a strouhanou kůru z pomeranče, který nebyl chemicky ošetřen.
  • Obsah lahve zalijte litrem vodky. Uzavřete ji víčkem, případně mikrotenovým sáčkem a gumičkou (lepší ochranou proti vyvětrání alkoholu je víčko) a umístěte na teplé místo. Vhodný je například parapet, kam svítí sluníčko. Zde lahev nechte stát následujících šest týdnů.
  • Po jejím uplynutí přeceďte vzniklý výluh přes hustý cedník. Tmavou tekutinu vlijte zpět do lahve a v další nádobě si připravte sladký roztok – v půllitru vody svařte dvě stě gramů cukru. Až roztok vychladne, promíchejte jej s výluhem a nechte stát na původním místě ještě další měsíc.
  • Poté likér slijte do lahví, uzavřete je vyvařenou zátkou nebo šroubovým uzávěrem a nechte v chladu sklepa uležet minimálně do Vánoc, ještě lépe však do jara. 

Foto: Shutterstock, zdroj: Simplyrecipes, Plantbasedfaqs