Chrom je minerál, kterého se v lidském těle vyskytuje malé množství, ale i přesto má velký vliv na zdraví člověka. Nedostatek chromu v těle může mít za následek nadměrnou tvorbu inzulinu, bolesti hlavy nebo přibírání na váze. Týká se to i vás?
Funkce chromu v lidském těle
Chrom pomáhá se zpracováním sacharidů, bílkovin a tuků. Pomáhá udržovat zdravou hladinu cukru v krvi a zvyšovat vstřebávání glukózy, takže potlačuje pocit hladu. Doporučená denní dávka chromu se pohybuje kolem 100 mcg, ale za přiměřený denní příjem se považuje už polovina této dávky. Zdravý člověk si vystačí s příjmem chromu z potravy. Doplňovat chrom nad rámec běžného množství by měli obézní lidé, těhotné ženy, diabetici nebo lidé s velkou fyzickou zátěží.
Co způsobuje nedostatek chromu
Pokud máte chromu v těle nedostatek, můžete pociťovat nevolnosti, bolesti hlavy, podrážděnost, únavu nebo depresivní náladu. V případě, že za těmito stavy je opravdu nedostatek chromu, doplňte jeho hladinu vhodnými potravinami, které mají vysoký obsah chromu nebo sáhněte po doplňcích stravy. Zdravotní potíže by tak měly brzy ustoupit. Předávkování chromem se nemusíte bát, je totiž velmi výjimečné a týká se většinou lidí, kteří jsou na něj citliví. Těm můžou velké dávky chromu způsobit žaludeční potíže a v krajních případech i poškodit játra nebo ledviny.
Potraviny obsahující chrom
Největší množství chromu najdete v mase a mléčných výrobcích. Chrom je ale také obsažen v luštěninách, ořeších, celozrnných obilninách a rýži. Najdete ho i ve veškerém ovoci a zelenině, medu, pivovarských kvasnicích, melase nebo v obilných klíčcích. Maximální vstřebávání chromu podpoříte současnou konzumací vlákniny. To, kolik je v potravinách chromu, záleží na tom, v jakých podmínkách a jakým způsobem byly pěstované. Pokud chcete vašemu tělu dodat co nejvíce vitamínů a minerálů, konzumujte lokální a organicky pěstované potraviny, na jejichž pěstování nebyla použita chemie.
Foto: Shutterstock, zdroj: Healthline, Sapnamed