Bramboráky se dají velmi jednoduše pokazit. Přidáním jedné suroviny se pokazí chuť

Bramborové placky jsou oblíbeny celosvětově, ať už z vařených nebo syrových brambor, ale jen ten náš český bramborák voní a chutná po česneku a majoránce. Jak připravit ty nejlepší bramboráky, co do nich v žádném případě nedávat a jak se bramborákům říkalo a říká v jednotlivých koutech republiky?

Kde se vzaly bramboráky?

Bramborák alias smažená nebo pečená placka ze strouhaných syrových brambor se k nám dostal v 2. polovině 17. století, po Sedmileté válce. Enormně vzrostla produkce brambor, takže lidé byli stále vynalézavější v bramborových receptech. Klasický bramborák k nám přišel z německého Braniborska.

Recept na bramboráky podle Romana Vaňka

  • 500 g brambor
  • 5 stroužků česneku
  • 100 g hladké mouky
  • 2 vejce
  • 100 ml mléka
  • 1 lžíce sušené (nebo 2 čerstvé) majoránky
  • 250 g sádla (na smažení)
  • sůl
  • čerstvě namletý pepř

Jak připravit bramboráky

Brambory oloupeme, nastrouháme na hrubém struhadle a vymačkáme přebytečnou vodu a škrob. Přidáme vejce, sůl, pepř, utřený česnek, majoránku a hladkou mouku. Přilijeme mléko. Dobře promícháme, ať se těsto spojí.

Na pánvi rozpustíme sádlo a naběračkou naléváme bramborákové těsto, které rozetřeme k okrajům pánve. Smažíme po obou stranách dozlatova. Usmažený bramborák vysušíme papírovou utěrkou.

Foto: Shutterstock

Do bramboráků nepatří kmín

Bramboráky samozřejmě můžete chuťově obohatit, třeba čerstvou natí, tymiánem, ale nikdy, nikdy do nich nepřidávejte kmín. V těstě se totiž kmín při smažení pálí a vytváří tak hořkou chuť.

Pár tipů

  • Upečte první bramborák, ochutnejte, a pokud nejste s chutí spokojeni, zbytek těsta ještě dochuťte solí, česnekem nebo majoránkou.
  • S česnekem nešetřete, pokud to nikomu ze strávníků nevadí. Klidně dejte více.
  • Sádla se nebojte. Vysoká vrstva tuku je pro bramboráky důležitá. A neznamená to, že sádla vsáknou více.
  • Pokud je těsto moc husté, nařeďte ještě trochou mléka nebo vody z brambor.

Foto: Shutterstock, zdroj: Cesky.radio, Toprecepty, Fresh.iprima, iReceptar