Bramborový salát je klasika, která nemůže chybět na žádné štědrovečerní hostině. Každá rodina má svůj zaručený recept a ve většině z nich nechybí majonéza. Ta se ovšem do horkých letních dní úplně nehodí. Víte ale, že díky speciální letní variantě bramborového salátu odlehčíte svůj jídelníček a navíc si pochutnáte? Připravte si proto některou z jedinečných variant bramborového salátu jako přílohu k nedělnímu obědu, nebo při hostině s přáteli.
Výběr surovin je zásadní
Aby byl váš salát opravdu povedený, je nutné věnovat pozornost zvoleným ingrediencím, a brambory jsou tou nejdůležitější. K uvaření letního bramborového salátu se nejlépe hodí nové brambory, které jsou delikatesou samy o sobě, a můžete je po uvaření jíst klidně rovnou na loupačku. Nové brambory není potřeba dlouho vařit, proto je pravidelně kontrolujte, abyste je nepřevařily a celá vaše práce nepřišla vniveč. V přípravě bramborového salátu hraje prim i zálivka. Tu můžete připravit z panenského olivového oleje, jablečného octa, soli a pepře. Skvělou službu udělají i čerstvě nasekané bylinky. Zálivkou zalijte ideálně ještě horké, oloupané a nakrájené brambory, aby se do brambor rovnoměrně vsákla a dodala jim ten správný šmak.
Foto: Shutterstock
Netradiční variace bramborového salátu
Ke grilovaným rybám se bude výtečně hodit středomořský salát, kdy k zálivce přidáte i listy špenátu nebo mangoldu, sušená rajčata nebo třeba olivy. Pokud salát posypete feta sýrem, můžete ho jíst i samostatně. Zajímavý je také farmářský salát, kdy k bramborám přidáte opraženou anglickou slaninu, vejce uvařené natvrdo, zelený hrášek a dijonskou hořčici. Chuť orientu dodá salátu uvařená cizrna, kurkuma, římský kmín i čerstvý koriandr. Aby se všechny chutě smíchaly, přidejte do zálivky několik lžic jogurtu. Tento bramborový salát podávejte k mletému masu nebo společně s grilovanou zeleninou.
Foto: Shutterstock, zdroj: allrecipes, themediterraneandish