Zapomněli jste v tom všem shonu uvařit k obědu přílohu a obáváte se, že během těch pár minut, která vám zbývají do odchodu do práce to už nestihnete? Uvařit brambory občas vypadá jako velký kumšt. Neustále je kontrolujete a pořád jsou tvrdé, což vám v případě, kdy nemáte času nazbyt na náladě rozhodně nepřidá. Naštěstí ale existují fígle, jak brambory uvařit mnohem rychleji. Které to jsou?
Jak správně vařit brambory
Ne každý ví, jak brambory správně uvařit. Nikdy je nevkládejte až do vroucí vody, ale naopak. Oloupané, na stejné malé kousky nakrájené brambory, vložte do studené vody, a osolte. Následně je přiveďte k varu a vařte je do úplného změknutí. Poté vodu z brambor slijte a brambory nechte před podáváním chvíli odstát. Ideální také je k bramborám přisypat trochu kmínu, a to i v případě, že vám toto aromatické koření není po chuti. Kromě toho, že dodá bramborám šmrnc, tak taky zabraňuje nadměrnému nadýmání.
Jak vaření brambor urychlit
Pokud spěcháte, můžete dobu vaření brambor přeci jen o něco snížit. Mladé malé brambory nakrájejte na malé kostky. Čím menší, tím rychleji se uvaří. Brambory dejte do hrnce, do kterého se vejdou tak akorát. Nedávejte je do zbytečně velkého kastrolu, kde by dlouho trvalo, než se voda uvaří. Ohřejte si vodu v rychlovarné konvici a brambory jí zalejte. Nečekejte, až se vám ohřeje voda v hrnci. Vodu také solte až potom, co začne vřít. Osolení vody na začátku oddaluje bod varu. Hrnec také nezapomeňte přikrýt pokličkou, díky tomuto jednoduchému triku urychlíte vaření brambor i o třetinu. Teplota se v přikrytém hrnci totiž zvýší a kulminuje, a neuniká vám tak zbytečně do prostoru. Při vaření brambor ve slupce také vybírejte ty nejmenší brambory, aby se vám co nejrychleji uvařili. Pokud chcete brambory připravovat v troubě, jejich pečení výrazně urychlí, pokud je před tím krátce předvaříte.
Foto: Shutterstock, zdroj: Americastestkitchen, Planetarianlife