Existuje několik různých způsobů, jak můžete poznat, zda je vejce čerstvé bez toho, aby bylo nutné jej rozklepnout. Všechny jsou jednoduché a nevyžadují žádné speciální náčiní – pouze bystré smysly a některé nádobu s vodou.
Nezávadnost na prvním místě
Vejce jsou pro nás zdrojem bílkovin, vitaminů a minerálů, a proto by v našem jídelníčku rozhodně neměla chybět. Bohužel nám však mohou i škodit. Pozření zkažených vajec nám může vyvolat nepříjemné zdravotní potíže. Čerstvost tohoto produktu bychom tak měli před každou konzumací kontrolovat. Pro prevenci rychlé zkázy vajec, je samozřejmě ideální vědět, jak se správně skladují.
Čerstvé vejce plave vždy u dna
Jednou z prvních metod, jak si ověřit čerstvost vejce je vodní test. Stačí si vzít nádobu, kterou naplníte vodou a do ní vejce ponoříte. Čerstvý kus klesne ke dnu, středně starý bude plavat uprostřed, zatímco nejstarší zůstane plavat u hladiny. V tom posledním případě je lepší vejce rozklepnout a spolehnout se na své čichové buňky.
Napoví i šplouchání ve skořápce
Další postup pro ověření je poslech. Vezmeme jedno vajíčko a zatřepe si s ním vedle ucha. Čerstvé vejce by nemělo vydávat žádný zvuk. Pokud vejce příliš čerstvé není, uslyšíte uvnitř šplouchání. Bílek a žloutek se totiž postupem času stávají řidšími. I tak je lepší si pro jistotu vejce rozklepnout a přesvědčit se o čerstvosti zrakem a čichem.
Datum spotřeby je spolehlivé jen při správném uskladnění
Spolehlivým indikátorem je také doporučené datum spotřeby, které garantuje zdravotní nezávadnost dané potraviny po určitou dobu. Nicméně to platí při správném skladování. Ideální teplota pro uchovávání vajec je 5 až 20 °C, přičemž by neměla kolísat. Doma v lednici vejce umisťujte nejlépe vzadu, aby se k nim po otevření dvířek nedostal teplý vzduch.
Bledost žloutku ani stáří není na závadu
Někdo se také spoléhá na barvu žloutku. Nicméně tato vlastnost jako ukazatel čerstvosti sloužit příliš nemůže. Podle žloutku poznáte například to, jakou stravou byla krmena slepice, která ho snesla. Žloutky slepci krmených pšenicí nebo kukuřicí nemají tolik sytou barvu jako žloutky od těch, které byly krmeny rostlinou stravou s oranžovými nebo žlutými barvivy.
Nejlepším ukazatelem je čich
Je dobré mít na paměti, že pokud je vejce starší, neznamená, že je nepoživatelné. Pokud nezapáchá typickým odérem sirovodíku (lidově řečeno: není to pukavec), takové vajíčko můžete bez obav sníst.