Červené víno způsobuje tu nejhorší kocovinu

Kocovina není nic příjemného. Naštěstí se jí dá vyhnout. Nemusíte pít například vůbec. Ale pokud přeci jen alkoholu holdujete, ale na těžká rána si nepotrpíte, poradíme vám, co pít a čemu se naopak obloukem vyhnout.

Kde se bere kocovina?

Alkohol dehydratujte, proto ledviny odeberou vodu z krevního oběhu, mozek se kvůli tomu o trošičku zmenší, což vám způsobí bolest hlavy. To je jedna strana. A potom samozřejmě probíhají procesy v játrech. Alkohol obsahuje látky plné toxinů, jejichž odbourávání klade na játra větší zátěž.

Čím tmavší tím horší

Tmavé nápoje, jako třeba červené víno nebo whisky, mají více kongenerů (vedlejší chemikálie vznikající při destilaci), a proto při určité hladině v krvi způsobují horší kocovinu.  U těchto nápojů v těle poměrně dlouho přetrvává metanol, přestože etanol byl už odstraněn. A kocovina se opět prodlužuje. A zhoršuje.

Foto: Freepik

Který alkohol ano, který ne?

Z výzkumů vyplývá, že nejmenší kocovina vás čeká po pivu a vodce, nejhorší po brandy, whisky, rumu a červeném víně. Pokud tedy příští den potřebujete být fit, vybírejte své pití chytře.

Zbavím se kocoviny, když přestanu pít tmavý alkohol?

Ne, tak snadné to nebude. Kocovina bude mít určitě o něco lehčí průběh, ale to je tak všechno. Těžká rána vás mohou čekat po požití většího množství jakéhokoliv alkoholu, byť bude světlejší.

Jak se zbavit kocoviny?

A když už je na prevenci pozdě, poradíme vám, jak se s kocovinou co nejdříve rozloučit. Dobré je nalít se rehydratačním roztokem, zeleninou šťávou, bylinkovým čajem (heřmánek, máta, zázvor), sportovním nápojem (ionťákem) nebo třeba Vincentkou. Ne vším najednou samozřejmě, vyberte, co máte doma nebo na co máte chuť. Staletími prověřený recept je pak samozřejmě hovězí vývar.

Foto: Freepik, zdroj: Sciencefocus, Eatingwell, Consensus.app