Cheesecake je nesmírně lahodný a sytý dort, jehož chuť si každý zamiluje. Skvěle se hodí jako dezert ke svátečnímu obědu. A jeho příprava není nijak složitá. Vyzkoušejte sami.
Úplně vespodu dortu se nachází krusta tvořená ze směsi rozdrobených sušenek a másla. Uprostřed je vrstva obsahující krémový sýr, cukr a vejce. A na povrchu se někdy nachází ozdobná vrstva se smetanou a ovocem. Oblíbené jsou třeba jahody nebo citrusy. V nepečeném cheesecaku je vejce nahrazeno želatinou. V pečené verzi tuto funkci plní vejce.
Proč želatina?
Želatina je univerzální cukrářská pomůcka. Díky ní drží pohromadě tekutější náplně i ovocné pěny. Je bezbarvá a její chuť je neutrální. Při použití je však potřeba dbát na dávkování. Když byste jí přimíchali příliš mnoho, bude cheesecake tuhý. Pak by sice šel lépe nakrájet, ale ubralo by mu to na chuti.
Na trhu je k dostání želatina plátková nebo prášková. Plátková želatina se prodává v balíčcích po šesti plátkách. Před použitím je potřeba ji namočit na 10 minut do studené vody, aby nabobtnala. Po té z ní vymačkáte vodu a necháte ji rozpustit. Dávejte pozor na teplotu rozpuštěné želatiny, neměla by přesáhnout 80 stupňů Celsia. Kdyby prošla varem, ztratila by schopnost želírovat. Do cheesacaku ji přidávejte vychlazenou. Práškovou želatinu nemusíte vymačkávat, můžete ji nechat rozpustit a nabobtnat v té tekutině, která přijde do dortu.
Co budete potřebovat
Jak už jsme zmínili, není příprava dezertu nijak složitá. Budete potřebovat velkou mísu, stěrku na míchání a rozevíratelnou dortovou formu. Tu můžete pro snadnější vyndávání dortu z formy ještě vyložit proužkem pečícího papíru. Na podrcení sušenek se bude hodit váleček na těsto a sáček.
Potřebnými surovinami pro cheesecake jsou: 150 g sušenek, 50 g másla, 1 pytlík želatiny práškové, 2 kusy limetek nebo citronu, 450 g sýru Cottage, 150 g zakysané smetany, 3 pytlíky moučkového cukru, smetana ke šlehání nebo šlehačka na ozdobu.
Foto: Shutterstock
Příprava cheesecaku
Nejprve válečkem rozdrobte sušenky a přidejte k nim rozpuštěné máslo. Směs pomocí skleničky upěchujte do dortové formy. V míse smíchejte sýr Cottage a zakysanou smetanu. Přidejte šťávu z citronu nebo limetky. Želatinu rozmočte ve 150 ml studené vody a počkejte, až nabobtná. Po té ji zahřejte. Želatina se postupně rozpustí. Nechte ji vychladnout a přilijte ji k připravené směsi. Směs nalijte na podklad ze sušenek. Hotový dort dejte na dvě až tři hodiny do lednice. Před podáváním ho můžete ozdobit zbylou limetkou nebo citronem. Pro lepší chuťový zážitek můžete přidat i šlehačku.
Nejlepší přítel lednice
Všem nepečeným dezertům svědčí důkladné vychlazení. Dort totiž musí být dokonale pevný, abychom ho mohli nakrájet na úhledné kousky. Určitě se vám vyplatí připravit si ho den dopředu.
Foto: Shutterstock, zdroj: PreppyKitchen, BBCgoodfood