Dát si na snídani chutné čerstvé pečivo je pro řadu lidí základem jejich spokojeného vykročení do nového pracovního dne. Někdo to řeší každodenním nakupováním chleba či rohlíků a vyhazováním těch, které již nesplňují jejich požadavky na čerstvost. Jiní oželí křupavý chléb, aby ušetřili, a jedí ho i když je sušší a tvrdší. Jakým způsobem je možné prodloužit trvanlivost pečiva?
Plastový sáček není vhodný
Ze všech stran se nyní na lidi valí nutnost šetřit. Není divu, když všechno nebývale rychle zdražuje. A šetřit možná začali už také ti, co dříve den staré pečivo s klidem vyhodili do koše. Je to zbytečné plýtvání, kterému lze zabránit vhodným nakládáním s nakoupenými rohlíky a chlebem.
V minulosti se lidé k pečivu chovali s větší úctou. Snad tomu tak bylo i proto, že si ho pekli sami doma. A navíc neměli čas ho péct každý den. Tudíž chléb se jedl třeba i týden, tedy do dalšího pečení. Takto dlouho by vám mohl vydržet i chléb v současnosti. Jen byste ho neměli nechávat v plastovém sáčku na kuchyňské lince, ve kterém si ho přinesete z obchodu. V něm se chléb obvykle zapaří a brzy zplesniví.
Do lednice chléb nepatří
Ani papírový sáček čerstvost chleba nezachrání, i když je to lepší volba než sáček z plastu. V něm ale chléb ztrácí poměrně rychle vlhkost, schne a tvrdne. A do ledničky ho také nedávejte. Chlebu se bude lépe dařit při běžné pokojové teplotě do 25 °C. Naučte se trik našich předků, kteří si museli vystačit s tím, co doma měli po ruce. Tím je obyčejná látková utěrka, nejlépe bavlněná.
Do ní chléb zabalte a dejte do chlebníku, jenž by vám doma neměl chybět. Vyrábí se ze dřeva, nerezu i z plechu v různém designu a může se stát zajímavým prvkem ve vaší kuchyni. Pozor ale na teplý, čerstvě upečený chleba. Ten nejprve nechte vychladnout před tím, než ho do utěrky zabalíte.
Foto: Shutterstock, zdroj: allrecipes, FoodandWine