Chleba z brambor, který udělá i největší nešika. Pár surovin a je hotovo

Pečení domácího chleba se v posledních letech stalo velkým hitem. Mnohé ženy živí kvásek, vyměňují si recepty a minimálně jednou týdně provoní svůj domov vůní čerstvého domácího pečiva. Pokud jste i vy propadli tomuto trendu, rozhodně musíte vyzkoušet chleba z brambor. A klidně ho zkuste upéct i v případě, že jste úplný začátečník. Tento jednoduchý chléb stojí za to.

Co budeme potřebovat?

  • 250 g brambor
  • 500 g hladké mouky
  • 6 g sušeného droždí
  • 100 ml mléka
  • 100 ml vody
  • 1 lžička rostlinného oleje
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička cukru krupice

Připravujeme těsto

Brambory umyjeme, oloupeme, uvaříme v osolené vodě. Vlastně je trochu převaříme, aby byly měkké. Po slití důkladně rozmačkáme šťouchadlem na brambory a necháme vychladnout.

V míse smícháme teplou vodu s teplým mlékem a přisypeme sůl, cukr a sušené droždí. Mícháme, dokud se droždí zcela nerozpustí. Poté přidáme rozmačkané brambory. Těsto mícháme tak dlouho, dokud nezmizí všechny hrudky. Nakonec přidáme mouku a zhruba 5-7 minut hněteme pevné těsto.

Foto: Shutterstock

Kynutí a pečení

Z něj pak uděláme bochník, který potřeme olejem a vložíme do mísy. Tu přikryjeme navlhčenou utěrkou nebo potravinovou folií a těsto necháme kynout na teplém místě 40-60 minut, dokud nezdvojnásobí svůj objem.

Po vykynutí těsto přendáme do zapékací nádoby, pánve, hrnce (zkrátka jakéhokoliv vyššího kulatého nádobí, které můžeme dát do trouby) vyložené pečicím papírem. Budoucí chleba lehce posypeme mouku a na povrchu uděláme nožem zářezy. Přikryjeme poklicí a necháme ještě 15 minut kynout.

Nakonec vložíme do trouby předehřáté na 210 °C a pečeme přibližně 30 minut pod poklicí a posledních 10 minut bez ní. Upečený chléb necháme trochu vychladnout, krájíme a podáváme.

Foto: Shutterstock, zdroj: SimplyRecipes, Kingarthurbaking