Každý den přemýšlíte nad tím, jakou večeři uvařit pro vaši rodinu tak, aby byla rychlá, levná a uspokojila chuťové pohárky všech? Pozvěte do kuchyně cuketu, které je teď okolo nás dostatek. Cuketa má minimum kalorií, je dobře stravitelná a obsahuje velké množství zdraví prospěšných látek. Najdete v ní například vitamin A, vitamin B, vitamin C, vápník, hořčík a železo. Můžete si ji tak bez obav dopřát i pokud zrovna dodržujete redukční jídelníček.
Jak připravit zdravou večeři z cukety
Cuketu můžete připravit na milion způsobů. I když nejznámější způsob přípravy cukety spočívá v jejím ugrilování, věřte, že to jde i jinak. Připravte si z cukety chutný a plnohodnotný pokrm. Budete k tomu potřebovat dvě střední cukety, cibuli, česnek, olej, petrželku, 7 vajec a 50 gramů parmezánu. Nejdříve si oloupejte cibuli a nakrájejte ji na proužky. Osmahněte na kapce oleje a přidejte dva stroužky nasekaného česneku. Mezitím cukety i se slupkou nakrájejte na úzká kolečka, přidejte do pánve a orestujte. Do mísy rozklepněte vajíčka a promíchejte je s nastrouhaným parmezánem a nadrobno nasekanou petrželkou. Osolte, opepřete, případně dále okořeňte podle chuti. Vaječnou směs vlijte do pánve na cukety a nechte chvíli opékat. Následně opečte z druhé strany. Jakmile budou vajíčka vykazovat známky upečení, je hotovo a můžete podávat. Pro zvýraznění chuti podávejte s dipem z jogurtu a bylinek.
Foto: Shutterstock
Jak dále cuketu využít
Využití cukety v kuchyni se meze nekladou. Můžete ji přidat i do typicky masových jídel jako jsou karbanátky nebo sekaná. Můžete ji obalit v trojobalu jako řízek nebo ji zapékat v troubě. Využít ji lze v přípravě francouzských brambor nebo cuketových hranolků. Cuketu ale můžete použít i na zahušťování omáček a polévek. Můžete ji na pánvi osmažit jako cuketové placičky a nebo naopak přidat do sladkých moučníků. Třeba taková cuketová bábovka je neuvěřitelně vláčná a chuťově lahodná.
Foto: Shutterstock, zdroj: TasteofHome, allrecipes