Chutné řízky ze starých rohlíků. Stojí pár korun a přitom chutnají výborně

Zejména v době, kdy jsou potraviny čím dál tím dražší, si nemůžeme dovolit jídlem plýtvat. Proto rádi uvítáme každý recept, který nám pomůže zpracovat to, co nám zbylo nebo to, co již není příliš čerstvé. Jednou z takových potravin, která rychle ztrácí na čerstvosti je pečivo. V receptu níže naleznete dobrý tip, jak jednoduše a efektivně zpracovat staré rohlíky.

Recept na vynikající řízečky se šunkou a sýrem

Věděli jste, že pro starší rohlíky se dá najít i jiné využití, než je zpracovat na strouhanku? Zkuste třeba vynikající řízečky. Recept je pouze pro inspiraci. Vůbec se nemusíte bát popustit uzdu své fantazii a dát přednost svým chuťovým preferencím. Jako zástupce tvrdého sýra můžete použít například eidam nebo čedar, popřípadě spojit oba sýry dohromady. Šunka se dá doplnit slaninou ve stejném množství, která celé směsi dodá říz. Co se týká dalšího koření, vedle soli a pepře můžete k dochucení použít i bylinky, jako je třeba majoránka nebo pažitka. Buďte opatrní na hodně aromatické druhy jako je oregano nebo tymián, abyste s nimi nepřebili ostatní přísady.

Ingredience:

  • 3 vejce
  • pepř
  • sůl
  • 2 starší rohlíky
  • 250 g tvrdého sýra
  • 50 g šunky
  • strouhanka na obalování
  • olej na smažení
Foto: Shutterstock

Jak vše zpracovat k dokonalosti

Všechna vejce rozšleháme se solí a pepřem. Rohlíky a šunku nakrájíme na kostičky. Sýr nastrouháme. Do vajec postupně přidáme nakrájené rohlíky, šunku a nastrouhaný sýr. Vše dobře promícháme, dokud se nevytvoří směs, ze které následně uděláme placičky. Hotové placičky obalíme ve strouhance a dáme na pánev na rozpálený olej. Smažíme z obou stran, dokud se na placičkách nevytvoří zlatavá kůrka. Řízečky můžeme podávat nejlépe se zeleninovou oblohou nebo s kyselými okurkami.

Výhodou je, že se tyto řízečky, stejně jako ty masové, dají konzumovat i za studena.

Foto: Shutterstock, zdroj: apetitonline, youtube