Citronová babeta je svěží dezert z dob socialismu

Připravte si vláčný a osvěžující dezert s vůní citronu podle našeho receptu. Je velmi jednoduchý na přípravu a přitom tak lahodný. Poradíme vám správný postup a možnosti, jak ho ještě více zdokonalit.

Retro dezert, který je opět na výsluní

Babeta byl velmi oblíbeným dezertem za socialismu a dnes, kdy se retro vrací do módy, opět nabírá na popularitě. Má osvěžující citronovou chuť, hodí se ke kávě a pokud ho trošku vylepšíte, můžete ho klidně podávat i jako sváteční lahůdku.

Babetu zvládne i začátečník

Chtěli byste si babetu upéct, ale nemáte s pečením moc zkušeností? Vůbec nevěšte hlavu. Je to opravdu jednoduché a tento dezert zvládne upéct každý. 

Na těsto si připravte:

  • 150 cukru krupice
  • 4 vejce
  • 250 g hladké mouky
  • 200 g másla
  • 150 g 
  • prášek do pečiva
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • kúru z jednoho citronu
  • 150 g moučkového cukru a šťávu z jednoho citronu na polevu

Budete potřebovat formu na biskupský chlebíček, ve které se babeta dělala i za našich babiček. Vymažte ji máslem a vysypejte moukou. Vyšlehejte máslo s cukrem do pěny a postupně do ní zašlehejte všechna vejce. Nakonec přidejte kúru a šťávu z citronu. Do této směsi postupně přidávejte mouku smíchanou s práškem do pečiva. Nalijte do formy a pečte cca 30 minut na 180 °C. Po upečení babetu propíchejte lehce vidličkou a nalijte na ni polevu připravenou ze šťávy z jednoho citronu a 150 g moučkového cukru.

Foto: Shutterstock

Dodejte retro babetě nový rozměr

Babeta připravená podle receptu výše je hotová a můžete ji servírovat. A nebo si s ní ještě trochu “pohrajte” a dejte ji nový rozměr. Jak můžete tento dezert vylepšit? Pro více osvěžující chuť přidejte do dezertu více citronové kúry. Do polevy z citronu a moučkového cukru můžete přidat například pomerančový likér, nebo vyměnit citron za limetku. Máte rád mák? I ten je možné použít, protože s citronem pěkně lahodí. Přidejte do těsta vanilkový extrakt a servírujte ji se šlehačkou a rázem dostanete dezert hodný špičkové cukrárny.

Foto: Shutterstock, zdroj: Toprecepty, Apetitonline