Podzim je doba, kdy začíná být brzy tma a na pobyt venku už to moc není. Pozvěte si domů přátele a připravte jim pohoštění s chutnou a zdravou celerovou pomazánkou, kterou připravíte bleskově a za pár korun. Pomazánky jsou vděčné. Většinou na jejich výrobu postačí málo ingrediencí a jejich příprava nezabere moc času. Během chvilky máte hotovou svačinu, večeři nebo dobrotu pro hosty. A nejinak je to s celerovou pomazánkou, která kromě toho, že je výtečná, je také plná zdravých vitamínů. A ty právě na podzim potřebujeme nejvíce.
Celer je levný, zdravý a může být i chutný
Celer obsahuje důležité antioxidanty a má také protizánětlivé účinky. Podporuje zdravé a silné kosti a pyšní se vysokým obsahem draslíku. Najdete v něm také velký podíl vitamínu B. Celerová pomazánka je skvělou volbou také proto, že ingredience na ní pořídíte za pár korun, a to v dnešní době potěší snad úplně každého. A nakonec chuť. Celer má sám o sobě dost specifickou chuť a málokdo se do něj s radostí jen tak zakousne. Pokud se ale spojí s dalšími ingrediencemi, může se stát opravdovou lahůdkou. Přinášíme vám dva jednoduché recepty na vynikající pomazánky z celeru.
Foto: Shutterstock
Celerová pomazánka s mrkví nebo s jablky
První pomazánka je známá klasika, na kterou jste už jistě někde narazili. Není od věci si recept připomenout. Omyjte a nastrouhejte celer na malé nudličky. Vložte do mísy, zakápněte citronovou šťávou, a promíchejte. Přidejte jednu nastrouhanou mrkev a nasekanou petržel. Osolte, opepřete a dobře promíchejte. Pokud máte, můžete přidat lžíci olivového oleje. Nakonec vmíchejte dvě lžíce majonézy a dvě lžíce zakysané smetany.
Druhá varianta je také velmi zdravá a lahodná. Místo mrkve k nahrubo nastrouhanému celeru dejte stejně tak nahrubo nastrouhané jablko. Přidejte 3 lžíce jogurtu a pořádně promíchejte. Doplňte solí podle chuti. Namazané veky nebo rohlíky touto celerovou pomazánkou můžete ozdobit půlkou vlašského ořechu. Ten se k celeru a jablku hodí chuťově a navíc dodá vašemu tělu spoustu dalších antioxidantů.
Foto: Shutterstock, zdroj: PrimaFresh, Albert