Žemlovka nebo taky zemlbába je sladký nákyp, který se připravuje z jablek a bílého pečiva namočeném v mléce a vejcích, někdo přidává také tvaroh. Žemlovka je oblíbeným pokrmem už od 19. století. Místo jablek se dají použít také hrušky. Známá prvorepubliková autorka Domácí kuchařky Dobromila Rettigová, v ní kromě tzv. jablkovce (jablkové žemlovky) uvádí také recept na tzv. třešňovec.
Tajemství dokonalé žemlovky
Žemlovka potřebuje před pečením několik hodin strávit v lednici. Mléko se žloutky tak bude mít dostatek času vsáknout se do pečiva, žloutky se nesrazí a výsledek bude hebký a sametový.
Co budeme potřebovat?
- 10 rohlíků (nebo jedna vánočka o váze 400 – 450 g)
- 0,5 l mléka
- 3 vejce
- 140 g krupicového cukru
- 1 vanilkový cukr
- 3 – 4 středně velká jablka
- 50 g rozinek
- máslo a strouhanka na vysypání formy
Foto: Shutterstock
Recept na neodolatelnou žemlovku
Formu o rozměrech cca 25×30 cm vytřeme máslem a vysypeme strouhankou. Rohlíky či vánočku nakrájíme na plátky, jablka oloupeme, zbavíme jadřinců a místo strouhání je raději nakrájíme na tenoučké plátky. Jablka smícháme se skořicí, případně i rozinkami. Do formy nejprve klademe plátky rohlíků či vánočky a mezi ně dávkujeme jablka.
Oddělíme si žloutky od bílků, bílky uschováme do lednice, žloutky smícháme s mlékem, vanilkovým cukrem a 40 g cukru krupice. Tuto směs nalijeme na vánočku s jablky. Formu zakryjeme alobalem nebo poklicí a necháme minimálně 6 hodin odpočívat v lednici.
Žemlovku pečeme v troubě předehřáté na 160 °C po dobu 75 minut. Jablka musí být prohřátá a změklá. Pokud nejsou, pečeme dalších 20 minut.
Pro fajnšmekry
Bílky, které nám zbyly, prošleháme v kuchyňském robotu metličkou. Jakmile vznikne řidší pěna, zašleháme do ní zbytek krupicového cukru a šleháme dalších 5 minut. Výsledkem bude pevný, hustý sníh. Tento sníh po vytažení žemlovky z trouby rozetřeme po jejím povrchu, uhladíme stěrkou a dáme ještě dopéct do trouby předehřáté na 200 °C cca na 10 minut. Po upečení necháme aspoň 10 minut odpočinout, pak můžeme podávat.
Foto: Shutterstock, zdroj: Kucharkaprodceru, cs.wikipedia.org